Az alábbiakban a Gazdasági Versenyhivatalhoz érkezett jelzések alapján megfogalmazott néhány megfontolandó szempontot ajánlunk a fogyasztók figyelmébe.

Mire érdemes odafigyelni, ha

  • üdülési jogának értékesítését ígérik: legyen tisztában azzal a ténnyel, hogy a jelenlegi fogyasztói tapasztalatok jelentős számban azt mutatják, hogy igen nehéz értékesíteni a meglévő üdülési jogokat. Amennyiben üdülési jogának értékesítését valamely vállalkozás felajánlaná, tekintse át alaposan, hogy mit tartalmaz a megbízási/adásvételi szerződés, mire irányul a vállalkozás szerződésben vállalt kötelezettsége, ha nem ért valamit, ne írja alá azonnal a szerződést, kérje jogi képviselő segítségét, vagy járjon utána a kérdésnek, továbbá fordítson figyelmet arra is, hogy az értékesítés előtt a megbízott vállalkozás által bármely jogcímen igényelt összeg mire irányul.
  • nyílászáróit vagy fűtési rendszerét érkeznek korszerűsíteni: lehet, hogy nem a közművek alkalmazottai, hanem egy vállalkozó szeretne valamilyen termék/ szolgáltatás megvásárlására szerződést kötni. Mindig olvassa el figyelmesen az átadott papírokat, és győzödjön meg róla, hogy valóban az adott vállalatnál dolgoznak
  • külföldi weboldalról rendel: először győződjön meg mindenképpen arról, hogy a létező vállalkozás a weboldal üzemeltetője, ennek ellenőrzése érdekében az interneten keressen rá a cégre, nézze meg a weboldal általános szerződési feltételeit. Amennyiben a weboldal idegen nyelvű általános szerződési feltételeket tesz közzé, gondolja át, hogy valamennyi feltételt és rendelkezést megértette-e, illetve probléma, vagy jogvita esetén az adott nyelven el tudja-e juttatni a vállalkozás számára a panaszát. Érdemes továbbá más, korábbi vásárlók véleményeit is elolvasni a rendelés elküldése előtt.
  • egy ingyenesnek hirdetett online szolgáltatást vesz igénybe: csak akkor adja meg személyes adatait-így például a nevét és telefonszámát-ha az adatkezelési szabályzat alapján egyetért az adatok kezelésével, illetve meggyőződött arról, hogy nem egy hosszú távú elkötelezettséget jelentő, rejtett költségekkel járó előfizetésről van szó.
  • regisztrál egy honlapon, hogy letöltsön egy ingyenes csengőhangot, logot, háttérképet vagy hogy nyereményjátékban vegyen részt: mielőtt elfogadja az ajánlatot, olvassa el annak tartalmát, és ha nem ért valamit, akár mert bonyolult, akár mert idegen nyelven fogalmazták meg, kérdezzen vagy olvasson utána - a nem várt előfizetések elkerülése érdekében.
  • felhív egy telefonos játékot, hogy nyerjen egy egyszerűnek tűnő feladvány megoldásával: gondolja át, mit hallott, olvasott a médiában, a játék honlapján a játékba való bekerülés esélyeiről, módszereiről, a telefonhívások költségéről, és hogy valószínűnek tartja-e azt, hogy éppen senki nem akar a játékba kerülni Önön kívül.
  • kéretlen számlalevelet kap: a számlák kiegyenlítése előtt ellenőrizze, hogy a szolgáltatás ténylegesen megtörtént-e, illetve pl. előfizetés esetében szándékában áll-e, hogy a szolgáltatás megvalósuljon. Csak azokat a számlákat egyenlítse ki, amelyek mögött megrendelt vagy megrendelni kívánt szolgáltatások állnak.
  • társkeresőn regisztrál: tekintse át alaposan az általános szerződési feltételeket, továbbá, ha maga a regisztráció ingyenes, akkor milyen szolgáltatások kapcsolódnak az ingyenes előfizetéshez, mikor keletkezik fizetési kötelezettsége, illetve milyen határidőn belül és hogyan tudja majd megszüntetni a szerződést, ha a szolgáltatást a továbbiakban már nem kívánja igénybe venni.