Az alábbiakban a Gazdasági Versenyhivatalhoz érkezett jelzések alapján megfogalmazott néhány megfontolandó szempontot ajánlunk a fogyasztók figyelmébe.

Mire érdemes odafigyelni, ha

  • üdülési jogának értékesítését ígérik: legyen tisztában vele, hogy a fogyasztói tapasztalatok azt mutatják, hogy igen nehéz értékesíteni a meglévő üdülési jogokat. Amennyiben üdülési jogának értékesítését valamely vállalkozás felajánlaná, tekintse át alaposan, hogy mit tartalmaz a megbízási/adásvételi szerződés, mire irányul a vállalkozás szerződésben vállalt kötelezettsége, ha nem ért valamit, ne írja alá azonnal a szerződést, kérje jogi képviselő segítségét, vagy járjon utána a kérdésnek, továbbá fordítson figyelmet arra is, hogy az értékesítés előtt a megbízott vállalkozás által bármely jogcímen igényelt összeg mire irányul.
  • nyílászáróit vagy fűtési rendszerét érkeznek korszerűsíteni: lehet, hogy nem a közművek alkalmazottai, hanem egy vállalkozó szeretne valamilyen termék/ szolgáltatás megvásárlására szerződést kötni. Mindig olvassa el figyelmesen az átadott papírokat.
  • egy ingyenesnek hirdetett online szolgáltatást vesz igénybe: csak akkor adja meg személyes adatait, telefonszámát, nevét, ha az adatkezelési szabályzat alapján egyetért az adatok kezelésével, illetve meggyőződött arról, hogy nem egy hosszú távú elkötelezettséget jelentő, költséges előfizetésről van szó.
  • regisztrál egy honlapon, hogy letöltsön egy ingyenes csengőhangot, logot, háttérképet vagy hogy nyereményjátékban vegyen részt: mielőtt elfogadja az ajánlatot, olvassa el annak tartalmát, és ha nem ért valamit, akár mert bonyolult, akár mert idegen nyelven fogalmazták meg, kérdezzen vagy olvasson utána - a nem várt előfizetések elkerülése érdekében.
  • felhív egy telefonos játékot, hogy nyerjen egy egyszerűnek tűnő feladvány megoldásával: gondolja át, mit hallott, olvasott a médiában, a játék honlapján a játékba való bekerülés esélyeiről, módszereiről, a telefonhívások költségéről, és hogy valószínűnek tartja-e azt, hogy éppen senki nem akar a játékba kerülni Önön kívül.
  • kéretlen számlalevelet kap: a számlák kiegyenlítése előtt ellenőrizze, hogy a szolgáltatás ténylegesen megtörtént-e, illetve pl. előfizetés esetében szándékában áll-e, hogy a szolgáltatás megvalósuljon. Csak azokat a számlákat egyenlítse ki, amelyek mögött megrendelt vagy megrendelni kívánt szolgáltatások állnak.
  • társkeresőn regisztrál: tekintse át alaposan az általános szerződési feltételeket, továbbá, ha maga a regisztráció ingyenes, akkor milyen szolgáltatások kapcsolódnak az ingyenes előfizetéshez, mikor keletkezik fizetési kötelezettsége, illetve milyen határidőn belül és hogyan tudja majd megszüntetni a szerződést, ha a szolgáltatást a továbbiakban már nem kívánja igénybe venni.