A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-25/2014. ügyszámon eljárást indított a K&H Bank Zártkörűen Működő Részvénytársasággal szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2014. március 28-án versenyfelügyeleti eljárást indított a K&H Bank Zártkörűen Működő Részvénytársasággal szemben, mert a K&H mix megtakarítás népszerűsítése során a „7,80% kamat és EBKM érhető el a betéti részre” szlogen valószínűleg megtévesztő módon tartalmazta a ténylegesen elérhető kamat és EBKM mértékét. A népszerűsített kamatmérték ugyanis a megtakarítási termék nem teljes összegére, hanem annak pusztán egyharmadára értendő, ezen felül egyes kommunikációs eszközökben kategorikus állításként jelenik meg annak ellenére, hogy csak bizonyos feltételek teljesülése esetén volt elérhető. Továbbá valószínűleg nem egyértelműen tüntette fel, hogy a termék kombinált betéti megtakarítás, melynek részeként a megtakarítás kétharmad részét befektetési eszközbe kell helyezni.

A K&H Bank fenti magatartásával a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 6. § (1) bekezdésének b) pontjában, különösen annak bg) alpontjában, illetve 7. § (1) bekezdésében foglalt tényállás megvalósításával valószínűsíthetően megsértette az Fttv. 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Budapest, 2014. április 18.

Gazdasági Versenyhivatal

 

Információ a sajtó részére:
Gondolovics Katalin
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36 1 472-8902
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
tel: +36 1 472-8851
email: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu

 Nyomtatható verzió PDF formátumban