A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Kaland Travel Kft. hiányos és megtévesztő tájékoztatást adott az utazások kiválasztása szempontjából lényeges információkról, így az utazás áráról, az idegenforgalmi adó összegéről, a többletköltségekről és a szállás helyszínéről. A GVH a jogsértésért 1.300.000 forint bírságot szabott ki a Kaland Travel Kft.-re, és helyreigazító közlemény közzétételére is kötelezte a vállalkozást.

A GVH az utazásszervező cég 2013 októberétől megjelenő egyes programfüzeteit és egyéb hirdetéseit vizsgálta. A GVH döntése szerint a Kaland Travel Kft. csak az utazási szerződés megkötését követően közölt a fogyasztókkal fontos, kötelezően feltüntetendő információkat a fakultatív programokról az általa szervezett Bécsi adventi vásár, Velencei karnevál, Földközi-tenger gyöngyszemei és Garda-tó fantázianevű utazásokkal kapcsolatban. A GVH azt is megállapította, hogy a Bécsi adventi vásár, a Velencei karnevál és a Garda-tó programok hirdetett ára (alapára) nem az általánosan alkalmazott fogyasztói ár volt.

A GVH a Kaland Travel Kft.-re kirótt bírság kiszabásakor az egyes utazási szolgáltatások értékesítéséből származó árbevételéből (annak 5%-ából) indult ki.

A GVH súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy

• a jogsértő kereskedelmi gyakorlat visszatérően valósult meg, és jelentős számú fogyasztót ért el;

• az egész kereskedelmi gyakorlat a valótlan, illetve hiányos tájékoztatáson alapult.

A GVH tavaly és idén is több versenyfelügyeleti eljárást is indított az egyes utazásszervező cégek megtévesztő ígéretei miatt. A GVH ezzel kapcsolatban figyelemfelhívó tájékoztatást is közzétett, amely a honlapján itt olvasható.

A GVH „Gondolja Végig Higgadtan” elnevezésű kampányának további tájékoztatói a Gondolja Végig Higgadtan menüpont alatt olvashatók.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/87/2014.

Budapest, 2015. december 18.

dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898