A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a CooperVision Optikai Cikkeket Forgalmazó Kft., a FOTEX-OFOTÉRT Optikai és Fotócikk Kereskedelmi Kft., a Johnson & Johnson Egészségügyi és Babaápolási Termékeket Gyártó és Forgalmazó Kft. és a Novartis Hungária Egészségügyi Kft. jogsértést követtek el, amikor a piackutatás kereteit felhasználva máshonnan be nem szerezhető egyedi értékesítési mennyiségi és árbevételi adatokat osztottak meg egymással. A GVH ezért a vállalkozásokra összesen közel 100 millió Ft bírságot szabott ki.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásában azt vizsgálta, hogy a kontaktlencsék és ápolószereik forgalmazásában piacvezető vállalkozások piackutatási szolgáltatás keretében versenykorlátozásra alkalmas információcsere rendszert működtettek-e, amikor olyan üzleti adatokat osztottak meg egymással, amelyek tartalmazták az egyes résztvevő vállalkozások Magyarországon eladott termékeinek közelmúltbeli mennyiségi és árbevételi adatait.

A GVH a vizsgálat során azt elemezte, hogy a hazai kontaktlencse és kontaktlencse ápolószer piac sajátosságait, illetve az információcsere egyedi jellemzőit figyelembe véve a felek magatartása járhatott-e a verseny korlátozásával, torzításával.  A GVH megállapította, hogy a vállalkozások azzal, hogy nyilvános forrásból el nem érhető, termékszegmensekre és cégekre lebontott egyedi árbevételi és az értékesített mennyiséggel kapcsolatos közelmúltbeli adatokat osztottak meg egymással, a verseny korlátozására alkalmas információs rendszert működtettek.

A GVH e jogsértés miatt a CooperVision Optikai Cikkeket Forgalmazó Kft.-t 15 400 000 Ft, a FOTEX-OFOTÉRT Optikai és Fotócikk Kereskedelmi Kft.-t 48 900 000 Ft, a Novartis Hungária Egészségügyi Kft.-t 34 500 000 Ft bírság megfizetésére kötelezte.

A GVH a Johnson & Johnson Egészségügyi és Babaápolási Termékeket Gyártó és Forgalmazó Kft.-vel szemben a vállalkozás által benyújtott engedékenységi kérelemre tekintettel mellőzte a bírság kiszabását.

A GHV a „Kleffmann & Partner” Piackutató, Szolgáltató Kft.-vel szemben az eljárást bizonyítottság hiányában megszüntette.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-96/2010.

Budapest, 2014. június 23.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Gondolovics Katalin
sajtószóvivő
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8902
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

 

Nyomtatható verzió PDF formátumban