Kiskorúaknak szóló reklámok miatt bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Maspex Olympos Kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a „KUBU – A FOCI BAJNOKAI” nyereményjátékának népszerűsítése során, ezért a hivatal 4.500.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

A vállalkozás 2012. április 2. és 2012. június 24. között a „KUBU – A FOCI BAJNOKAI” nyereményjátékát népszerűsítő reklámokban olyan üzeneteket fogalmazott meg (pl. „Légy te is a foci bajnoka!”, „Gyűjtsd a kódokat a bajnokok ajándékaiért.”), melyekben a 14. életévüket be nem töltött kiskorúakat közvetlenül szólított fel promóciós termékének megvásárlására. A játék során a KUBU italokon megjelenő világító matricákon megtalálható kód feltöltésével a hetente megrendezett sorsolásokon különböző tárgyakat (arcfestő, sporttáska, ugrálólabda, stb.), köztük egy LCD televízió készüléket lehetett nyerni.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a vállalkozás tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor egyrészt nyereményjátékát olyan módon reklámozta, hogy abban kiskorúaknak szóló, vásárlásösztönző felhívásokat fogalmazott meg, azokban közvetlen vásárlási felhívást téve közzé, másrészt nem minden reklámban hívta fel a figyelmet arra, hogy a megnyerhető ajándékok csak korlátozott számban érhetőek el. A GVH bírság kiszabását is indokoltnak látta, ezért a vállalkozást 4.500.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-22/2013.

Budapest, 2014. január 15.

Gondolovics Katalin
sajtószóvivő