A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy MKB Bank Zrt. egyedüli, közvetlen irányítást szerezzen az MKB-Euroleasing Pénzügyi és Szolgáltató Zrt. felett (MKB-Euroleasing), továbbá azt is, hogy az Eurolízing Letét Kft. az Eurorisk Biztosítási Alkusz Kft. és a CarNet Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. felett egyedüliként, a VASAS-Pasarét Üzemeltető és Szolgáltató Kft. felett pedig a VASAS Sport Clubbal közösen szerezzen közvetlen irányítást.

A GVH nem azonosított versenyaggályra alapot adó horizontális, vertikális és portfolió-hatásokat az MKB-Euroleasinget mint gépjármű-finanszírozással és ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokkal, valamint követelés-beszedéssel foglalkozó vállalkozást érintő összefonódás hatásainak értékelésekor, figyelemmel az érintett vállalkozások tevékenységeire. Az MKB-Euroleasinget megszerző MKB-csoport (MKB Bank Zrt. és az általa irányított vállalkozások) tevékenysége ugyanis nem terjed ki a gépjármű-finanszírozásra és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokra.

A GVH az MKB-Euroleasing egyes leányvállalatait érintő összefonódás vizsgálatakor megállapította, hogy az Eurolízing Letét Kft. kizárólag holding tevékenységet végez, és az általa irányított vállalkozások sem végeznek piaci műveleteket. A GVH nem azonosított olyan kapcsolódásokat a céltársaságok tevékenységi körében – a CarNet Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. vagyonkezelést végez, az Eurorisk Biztosítási Alkusz Kft. autópiaci biztosítási szerződések közvetítésével foglalkozik, a VASAS-Pasarét Üzemeltető és Szolgáltató Kft. és az általa irányított vállalkozások sport és szabadidős képzést nyújtanak, valamint büfé- és étteremüzemeltetést végeznek –, amelyek káros horizontális, vertikális vagy portfolió-hatásokat eredményeznének.

Mindezek figyelembevételével a GVH engedélyezte a tranzakciókat.

Az ügyek hivatali nyilvántartási számai: Vj/54/2015., Vj/55/2015.

Budapest, 2015. szeptember 4.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898
mobil: +36-30 618-6618
e-mail: basa.andrea@gvh.hu, sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban