A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a BIOFARMA INTÉZMÉNY Kft. 2013-ban három direkt marketing kampánya során (2013 februárjában, áprilisában és júniusában terjesztett küldeményeivel) népszerűsített „Nagy nyereményjáték” kapcsán tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor valótlanul a fődíj és egyéb nyeremények megnyerését, valamint ingyenes ajándékokat, illetve ingyenes kipróbálási lehetőséget ígért a tőle különböző termékeket rendelő fogyasztóknak.

A versenyfelügyeleti eljárás a BIOFARMA INTÉZMÉNY Kft. 2013-ban kiküldött, a „Nagy nyereményjáték”-ot népszerűsítő direkt marketing (DM) küldeményeire terjedt ki. A vizsgálat során kiderült, hogy a fogyasztók azzal a feltétellel vehettek részt a nyereményjátékban és szerezhették meg a kínált ajándékokat, ha rendeltek a termékkatalógusból. A meghirdetett sorsolásra végül nem került sor, és a vállalkozás azt sem tudta igazolni, hogy a fogyasztóknak milyen alapon ígért fődíjat vagy biztos nyereményt.

A vállalkozás a kampány során erősen hangsúlyozta termékeinek 30 napos ingyenes és kockázat nélküli tesztelési lehetőségét. Ezzel szemben a fogyasztónak a termék megrendelésekor ki kellett fizetnie a vételárat és a szállítási költségeket. Amennyiben a termék átvételét követő 30 napon belül visszaküldte a terméket, a BIOFARMA Kft.visszafizette a vételárat. Fontos hangsúlyozni, hogy az ingyenes kipróbálási lehetőség nem azonos a termék visszaküldésének lehetőségével, a jogszabályok által biztosított elállási joggal, mely szerint a megrendelt termék átvételét követő nyolc munkanapon belül a fogyasztó indoklás nélkül elállhat a vásárlástól és a vállalkozásnak vissza kell térítenie a megfizetett összeget.

A GVH megállapította, hogy a BIOFARMA Kft. a 30 napos ingyenes kipróbálási, tesztelési ígérettel valójában csak az elállási jogról tájékoztatta a fogyasztókat, így az ígéret nem tekinthető valóban ingyenes, kockázatmentes kipróbálási lehetőségnek.

A GVH a vállalkozás előző évi nettó árbevétele alapján maximálisan kiszabható 10.427.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte a BIOFARMA INTÉZMÉNY Kft.-t. A maximális bírságot többek között az indokolta, hogy a vállalkozás, illetve az azonos tulajdonosi hátterű, ügyvezetésű és székhelyű Direkt Market Kft. ellen már több (Vj/070/2011., Vj/006/2012., Vj/097/2012., Vj/098/2012.) versenyfelügyeleti eljárás folyt étrendkiegészítőkkel kapcsolatos kereskedelmi gyakorlat miatt.

A vállalkozás ellen 2014. május 20-án újabb versenyfelügyeleti eljárás (Vj/44/2014) indult.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-71/2013.

Budapest, 2014. május 30.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Gondolovics Katalin
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
tel: (+36-1) 472-8902
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF változatban