Gyógyhatás valótlan állítása miatt bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Viva Natura World Kft. fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor egyes termékeit valótlan hatás-állításokkal népszerűsítette, ezért a hivatal 10.000.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

A vállalkozás az alábbi termékeit 2009 tavaszától 2013. január 18-ig számos valótlan egészségre ható, illetve tiltott gyógyhatásra utaló hatás-állítással népszerűsítette:

 •  Kombucha gomba kultúra,

 •  Kombucha koncentrátum,

 •  Kombucha koncentrátum ananásszal, csipkebogyóval és papayával,

 •  Kombucha koncentrátum papayával,

 •  Kombucha koncentrátum búzafűvel,

 •  Kombucha koncentrátum csipkebogyóval,

 •  Kombucha koncentrátum inulinnal, ananásszal, csipkebogyóval és   papayával,

 •  Kombucha koncentrátum jóddal,

 •  Imponáll zöldzab, zeller, zöldárpa, csalán, csipkebogyó tabletta,

 •  Áfonya-acerola kapszula,

 •  Alen, illetve a

 •  Mokusaku talptapasz

A fenti termékekkel kapcsolatban megfogalmazott tájékoztatásokat reklámspotokban, nyomtatott sajtótermékekben, a vállalkozás saját honlapján, elektronikus DM levelekben és egyéb termékleírásokban juttatták el a fogyasztókhoz. A GVH észrevétele szerint a tájékoztatások fő üzenete a fogyasztó számára az volt, hogy a termékek használatával számos betegség hatékonyan kezelhető, orvosolható, megelőzhető, valamint egészségmegőrző hatása is van a termékeknek.

A GVH megállapította, hogy a vállalkozás fogyasztókkal szembeni tisztességtelen gyakorlatot folytatott, mivel a vizsgálat során nem tudott olyan bizonyítékot benyújtani, amely igazolta volna, hogy a termékek ténylegesen rendelkeznek a hirdetett hatásokkal. A hivatal a jogsértés elkövetéséért 10.000.000 Ft bírságot szabott ki a vállalkozásra, valamint megtiltotta a jogsértő magatartás további folytatását.

A GVH a bírságok meghatározásánál súlyosító körülményként értékelte, hogy a tájékoztatások a fogyasztók széles rétegéhez jutottak el, illetve azt a körülményt, hogy a hosszú ideig elhúzódó reklámozási tevékenységükkel a vállalkozások az egészségügyi problémákkal küzdő, sérülékeny fogyasztói réteget célozták meg.

A GVH megállapította továbbá, hogy a tájékoztatások elsősorban azon fogyasztóknak szóltak, akik kifejezetten betegségek megelőzése vagy gyógyulás, illetve kezelések kiegészítése céljából keresik a különböző terápiás lehetőségeket. Fontos megjegyezni, hogy az egészségre és az emberi szervezetre ható termékek esetén a különféle betegségben szenvedő vagy azt megelőzni szándékozó emberek sérülékeny fogyasztói csoportot alkotnak. Ők a gyógyulás vagy gyógyító hatás reményében lényegesen érzékenyebben reagálnak a gyógyulást ígérő tájékoztatásokra, emiatt különös jelentősége van a tényszerű, túlzásokat nélkülöző, bizonyított állításokat tartalmazó tájékoztatásnak.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-6/2013.

Budapest, 2014. március 5.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Gondolovics Katalin
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8902
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban