GVH bírság üzletfelek megtévesztése miatt

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a POP Print és Online Piac Kft. az üzletfelek megtévesztésére alkalmas kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amiért 2.000.000 Ft bírságot szabott ki a hivatal.

A vállalkozás 2011 decembere és 2012. június 22. között a Budapesti Újság című kiadványának népszerűsítése során olyan állításokat fogalmazott meg a lap példányszáma, olvasottsági adatai, terjesztésének módja, az általa kínált hirdetési árak, valamint a tartalma kapcsán, amelyek -megkülönböztetik a Budapesti Újságot a versenytársaitól-. Az egyes reklámanyagokban a vállalkozás azt állította, hogy a lap a főváros legnagyobb példányszámú ingyenes hetilapja, a versenytársakénál professzionálisabban terjesztett és kedvezőbb áron elérhető, teljesen új színfolt a hazai médiapiacon.

A Gazdasági Versenyhivatal a vizsgálatban megállapította, hogy az eljárásban feltárt, hirdetési lapok példányszámaira vonatkozó összehasonlításban a becsült adatok alapján történő összevetés nem felelt meg a tárgyilagosság követelményének.

A vállalkozás továbbá valótlanul állította az üzletfeleinek szóló reklámanyagokban, hogy a Budapesti Újság piacvezető a példányszámok, illetve a hiteles olvasottsági adatok tekintetében,, terjesztése egyedülálló, valamint azt, hogy az újság a hasonló kiadványok hirdetési árainál kedvezőbb árfekvésű.

A GVH megállapította, hogy a vállalkozás a fenti magatartásával az üzletfelek megtévesztésére alkalmas kereskedelmi gyakorlatot tanúsított, illetve jogsértő összehasonlítást alkalmazott, ezért 2.000.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

A lap különleges, egyedülálló tartalmára vonatkozó állítások tekintetében a GVH az eljárást megszüntette.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-68/2012.

Budapest, 2013. október 8.

További információ a sajtó számára:
GONDOLOVICS Katalin
sajtószóvivő