Nyomtatható verzió PDF formátumban

Kartellt gyanít a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2011. december 16-án eljárást indított a BTH Fitting Gyártó és Forgalmazó Kft., a PIPELIFE HUNGÁRIA Műanyagipari Kft. és a WAVIN Hungary Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ellen. Az ügyindítás első lépéseként a vállalkozások székhelyein előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a Hivatal munkatársai.

A Gazdasági Versenyhivatal rendelkezésére álló adatok alapján feltehető, hogy a hazai csőgyártásban és forgalmazásban kiemelt piaci részesedéssel bíró vállalkozások legalább 2006 óta piacfelosztást végeznek egymás között, kiegészítve azzal, hogy megállapodásaik szerint összehangolt idejű és mértékű áremeléseket hajtanak végre az általános árszint tartása, illetve növelése céljából. Valószínűsíthető továbbá, hogy a vállalkozások piacfelosztó magatartása kiterjed a nagykereskedők meghatározott körére, valamint a közbeszerzési eljárás alá eső projektekre, minden esetben előre egyeztetve a termékek és az ajánlatok árszintjét is.

A GVH gyanúja szerint e magatartásukkal az eljárás alá vontak feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-50/2011.

Budapest, 2011. december 16.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
GONDOLOVICS Katalin
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu