Budapest, 2021. január 28. – A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Vodafone és a Magyar Telekom ellen is versenyfelügyeleti eljárást indított, amiért valószínűleg mindketten megtévesztően hirdették mobilnet-csomagjaikat egyes közösségi alkalmazások korlátlan igénybevételével.

         A Gazdasági Versenyhivatal 2020 októberében a Magyar Telekom Nyrt., majd 2021 januárjában a Vodafone Magyarország Zrt. ellen indított versenyfelügyeleti eljárást, ugyanabból az okból: a vállalkozások valószínűleg megtévesztően népszerűsítik mobilinternet-díjcsomagjaikat egyes közösségi alkalmazások korlátlan használatának lehetőségével.

         A kérdéses reklámok azt a benyomást kelthetik a fogyasztókban, hogy a mobilinternet-csomagban foglalt adatmennyiségen felül használhatnak meghatározott, mobileszközre (is) telepíthető közösségi alkalmazásokat. Valószínűsíthető azonban, hogy bizonyos adatforgalmak ilyen esetekben is csökkentik a fogyasztók rendelkezésére álló keretet, ezért azok használata valójában nem korlátlan.

         A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Az ügyek hivatali nyilvántartási számai: VJ/32/2020., VJ/1/2021.

GVH Sajtóiroda

Nyomtatható verzió PDF formátumban