Nyomtatható verzió PDF formátumban

Vj-86/2008/75

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Gold Island Kereskedelmi és Szolgáltató 2002 Bt. (Szeged), a PG 2000 Építőipari és Szolgáltató Kft. (Budapest) és Nature Force Kereskedelmi Kft. (Budapest) eljárás alá vont vállalkozások ellen fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása miatt indult eljárás során - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács megállapítja, hogy a Gold Island Kereskedelmi és Szolgáltató 2002 Bt., a PG 2000 Építőipari és Szolgáltató Kft. és a Nature Force Kereskedelmi Kft. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsítottak azzal, hogy tájékoztatásaikban

  • (i)

    a Yerba Diet, Premium Hoodia Patch, Premium Diet Patch, Human Growth Agent, Zero Nicotine, Breast Success, Oh! Érzékien forró ajkak, Oh! Érzéki Vágyfokozó krém, Female RX Oil és Plus, Liquid RX Plus, VP-RX Oil, Virility Pills és Patch, Enhance 9, illetve Rize2 termékeikhez valótlanul kapcsoltak gyógyhatást, illetve kedvező élettani hatást, továbbá

  • (ii)

    elhallgatták, hogy a Yerba Diet, Premium Hoodia Patch, Premium Diet Patch, Human Growth Agent, Zero Nicotine, Breast Success, Female RX Plus, Liquid RX Plus, VP-RX Oil, Virility Patch, Rize2 termékeik nem felelnek meg a jogszabályokban foglalt előírásoknak, illetve

  • (iii)

    valótlanul alkalmaztak piacelsőségi állítást a Breast Success, Enhace9, Virility Pills, Rize2, Liquid RX Plus termékeikkel kapcsolatban.

A Versenytanács kötelezi a Gold Island Kereskedelmi és Szolgáltató 2002 Bt-t 5.000.000.- (ötmillió) forint, a PG 2000 Építőipari és Szolgáltató Kft. 1.500.000.- (egymillió-ötszázezer) forint és a Nature Force Kereskedelmi Kft. 1.500.000.- (egymillió-ötszázezer) forint bírság megfizetésére, amelyet a határozat kézhezvételétől számított harminc napon belül a Gazdasági Versenyhivatal 10032000-01037557-00000000 számú bírságbevételi számlája javára kötelesek megfizetni.

A Versenytanács a Gold Island Kereskedelmi és Szolgáltató 2002 Bt., illetve a Nature Force Kereskedelmi Kft. jogsértő magatartása további folytatását a határozat kézhezvételétől számított 30 nap elteltével megtiltja.

A Versenytanács kötelezi a Gold Island Kereskedelmi és Szolgáltató 2002 Bt-t, hogy a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül a megtévesztő hirdetéssel megegyező méretű alábbi tartalmú helyreigazító nyilatkozatot tegye közzé

  • (i)

    a Kiskegyed két egymást követő számában: "A GVH Versenytanácsa a Vj-86/2008. sz. eljárásban hozott határozatával megállapította, hogy a Gold Island Bt. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas tájékoztatásokat tett közzé. A Bt. a Breast Success terméke kapcsán nem tudta bizonyítani, hogy természetes úton nagyobb, feszesebb mellek lennének elérhetők, míg az Oh! Lips hirdetése kapcsán nem tudta bizonyítani, hogy 40%-kal nagyobb ajkak érhetőek el fájdalom és költséges injekciók nélkül."

  • (ii)

    a Nemzeti Sportban egy héten keresztül minden nap: "A GVH Versenytanácsa a Vj-86/2008. sz. eljárásban hozott határozatával megállapította, hogy a Gold Island Bt. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas tájékoztatásokat tett közzé. A Bt. a Virility Pills, illetve Rize2 termékei kapcsán nem tudta bizonyítani, hogy a termékek alkalmas a férfiasság növelésére, illetve a szexuális teljesítmény fokozására."

  • (iii)

    a Borsban egy héten keresztül minden nap: "A GVH Versenytanácsa a Vj-86/2008. sz. eljárásban hozott határozatával megállapította, hogy a Gold Island Bt. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas tájékoztatásokat tett közzé. A Bt. a Virility Pills, illetve Rize2 termékei kapcsán nem tudta bizonyítani, hogy a termékek alkalmas a férfiasság növelésére, illetve a szexuális teljesítmény fokozására. A Breast Success terméke kapcsán nem tudta bizonyítani, hogy természetes úton nagyobb, feszesebb mellek lennének elérhetők, míg az Oh! Lips hirdetése kapcsán nem tudta bizonyítani, hogy 40%-kal nagyobb ajkak érhetőek el fájdalom és költséges injekciók nélkül."

A Versenytanács kötelezi továbbá a Gold Island Kereskedelmi és Szolgáltató 2002 Bt-t, illetve a Nature Force Kereskedelmi Kft-t hogy a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül a honlapjaik kezdőlapján az alábbi tartalmú helyreigazító nyilatkozatot, feltűnő formában helyezze el és tartsa fenn hat hónapig:

  • "A GVH Versenytanácsa a Vj-86/2008. sz. eljárásban hozott határozatával megállapította, hogy a Gold Island Bt. és Nature Force Kft. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas tájékoztatásokat tett közzé. Az eljárás alá vont vállalkozások Yerba Diet, Premium Hoodia Patch, Premium Diet Patch, Human Growth Agent, Zero Nicotine, Breast Success, Oh! Érzékien forró ajkak, Oh! Érzéki Vágyfokozó krém, Female RX Oil és Plus, Liquid RX Plus, VP-RX Oil, Virility Pills és Patch, Enhance 9, illetve Rize2 termékeikhez valótlanul kapcsolt gyógyhatást, illetve kedvező élettani hatást. Elhallgatta továbbá, hogy a Yerba Diet, Premium Hoodia Patch, Premium Diet Patch, Human Growth Agent, Zero Nicotine, Breast Success, Female RX Plus, Liquid RX Plus, VP-RX Oil, Virility Patch, Rize2 termékei nem hozhatók forgalomba étrendkiegészítőként."

A határozat felülvizsgálatát a kézhezvételtől számított harminc napon belül a Fővárosi Bíróságnak címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható vagy ajánlott küldeményként postára adott keresettel lehet kérni.

Indokolás

A végzés indokolás részét a Nyomtatható verzió PDF formátumban hivatkozásra kattintva érheti el.