A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának és az üzletfelek megtévesztése tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárást az Ügyfél Vélemény Vizsgálati KözpontKft.-vel szemben.

A GVH 2015. november 4-én versenyfelügyeleti eljárást indított az Ügyfél Vélemény Vizsgálati Központ Kft.-vel szemben, mert azt észlelte, hogy a vállalkozás 2014. december hónaptól kezdődően „Megbízható cég”-ként való minősítéssel kapcsolatos tanúsítványával és matricájával, illetve honlapján valószínűsíthetően tévesen keltette azt a látszatot a fogyasztók számára, hogy a minősítés megszerzése átfogó feltételrendszernek való aktuális megfelelést igazol, ugyanakkor a vizsgálat valószínűsíthetően nem teljes körű, az kizárólag egyes kifejezések szűrésére irányuló internetes keresésre terjed ki.

A GVH észlelte továbbá, hogy a társaság 2014. december hónaptól telefonon, illetve honlapján nyújtott tájékoztatása kapcsán valószínűsíthetően valótlan tartalmú tájékoztatást nyújtott az üzletfeleknek a következők tekintetében:

  • e-névjegykártyával rendelkezőknek a keresőmotorok pozicionálásával kapcsolatos többletszolgáltatást nyújt, illetve

  • több mint 14.736 minősített vállalkozással rendelkezik.

Fenti magatartásával az Ügyfél Vélemény Vizsgálati Központ Kft. a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 6. § (1) bekezdés b) pontjában – különös tekintettel a bg) alpontjában – foglalt tényállás megvalósításával valószínűsíthetően megsértette az Fttv. 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat, valamint a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (Tpvt.) 8. § (1) bekezdésében előírt tilalmat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/108/2015.

Budapest, 2015. november 19.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1369  Budapest 62. Pf. 211.
tel: (+36-1) 472-8902
email: basa.andrea@gvh.hu; sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
tel: (+36-1) 472-8851
email: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban