A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárást a Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt. -vel és a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.-vel szemben.

A GVH 2015. november 27-én versenyfelügyeleti eljárást indított a Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt-vel, valamint pénzügyi közvetítőjével, a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.-vel szemben, mert azt észlelte, hogy a bank által kibocsátott „Tesco Vásárlókártya” termékkel kapcsolatosan 2012. április 1-jétől alkalmazott kommunikációs eszközök (valamennyi Tesco áruházban alkalmazott szórólap, további tájékoztató anyag) alapján valószínűsíthetően nem egyértelmű tájékoztatást adott a fogyasztók számára, hogy a kártya éves díja az első évben miként alakul, illetve milyen feltételek mellett, mely kártyakonstrukciók esetében 0 Ft.

Fenti magatartásukkal a Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt. és a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv) 7. § (1) bekezdésében foglalt tényállás megvalósításával valószínűsíthetően megsértették az Fttv. 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/121/2015.

Budapest, 2015. december 16.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1369  Budapest 62. Pf. 211.
tel: (+36-1) 472-8902
email: basa.andrea@gvh.hu; sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
tel: (+36-1) 472-8851
email: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban