A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Central Group Média Holding Kft. (Central) irányítást szerezzen a Sanoma Budapest Zrt. (Sanoma) felett.

A Sanoma meghatározó tevékenysége a nyomtatott napi és időszakos sajtótermékek (női lapok, program-tv magazinok, autó-, lakberendezési-, és gasztro lapok) kiadása és azok reklámfelületeinek értékesítése, online sajtótermékek előállítása, valamint álláskereső és e-kereskedelem céljaira szolgáló portál üzemeltetése.

A Central a Varga-csoport tagja, melynek meghatározó tevékenysége az ingatlan befektetés és hasznosítás, illetve faktoring.

A GVH a vizsgálat során megállapította, hogy a Sanoma- és a Central-csoportnak nincs azonos tevékenysége, a Varga-csoport tevékenységi köre bővül a Sanoma-csoport által végzett tevékenységekkel. A Central-csoport tagjai ugyan tevékenységük reklámozásához felhasználhatják a Sanoma nyomtatott hirdetési felületeit, azonban a Sanoma-csoport részesedése a nyomtatott hirdetési tevékenység magyarországi forgalmából nem éri el azt a mértéket (30 százalék), amely felett káros versenyhatással lehet számolni.

Fentiekre is tekintettel a GVH az irányításszerzés engedélyezése mellett döntött.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-47/2014.

Budapest, 2014. július 4.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Gondolovics Katalin
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8902
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu 

Nyomtatható verzió PDF formátumban