A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Vitaminkosár Gyógyszer Forgalmazó és Szolgáltató Kft. fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a Protexin Florea IBS elnevezésű speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer népszerűsítése során, ezért a hivatal 16.000.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

A vállalkozás 2011. január 3. és 2012. november között a Protexin Florea IBS termékének gyógyhatást tulajdonított anélkül, hogy erre vonatkozóan a jogszabályokban előírt engedélyt megszerezte volna, egyes kommunikációiban nem bizonyított egészségre ható állításokat alkalmazott, valamint azt állította, hogy az általa forgalmazott termék az egyetlen klinikai vizsgálattal igazolt hatású probiotikum Magyarországon.

A GVH megítélése szerint a vállalkozás célja a reklámokkal elsősorban azon fogyasztók figyelmének felkeltése volt, akik kifejezetten egy betegség megelőzése vagy meglévő betegségük tüneteinek enyhítése, gyógyítása miatt vagy egészségügyi állapotuk javítása miatt keresik a különböző terápiás lehetőségeket, módszereket. Fontos kiemelni, hogy az olyan fogyasztó, akinek valamilyen működési zavar, rendellenesség áll fenn a szervezetében, sérülékenyebb, egészségi állapotánál fogva kiszolgáltatottabb helyzetben van a vállalkozások tájékoztatásaival, reklámjaival szemben.

A GVH megállapítása szerint a vállalkozás nem igazolta megfelelően, hogy a Protexin IBS Florea, valamint az abban található probiotikus baktériumtörzs rendelkezik a reklámokban szereplő hatásokkal. Megtévesztőek a klinikai vizsgálatokra vonatkozó állítások is, mivel a Protexin Florea IBS készítményen kívül Magyarországon forgalomban vannak olyan probiotikumok, amelyek gyógyszer termékkategóriába tartoznak, ennek megfelelően ezek hatékonyságát klinikai vizsgálatokkal igazolták.

A fentiek alapján a GVH megállapította, hogy a Vitaminkosár Gyógyszer Forgalmazó és Szolgáltató Kft. fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, ezért a hivatal 16.000.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

A GVH a bírság meghatározásánál súlyosító körülményként értékelte, hogy a hosszú ideig elhúzódó reklámozás miatt a tájékoztatások a fogyasztók széles rétegéhez eljutottak, illetve azt a körülményt, hogy a vállalkozás az egészségügyi problémákkal küzdő, sérülékeny fogyasztói réteget célozta meg.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-12/2013.

Budapest, 2014. március 11.

Gondolovics Katalin
sajtószóvivő