A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a csehországi Agrofert-csoport irányítást szerezzen az NT-Csoport felett.

Az NT-Csoport meghatározó tevékenysége a napraforgó magolaj gyártás, forgalmazás és ahhoz kapcsolódóan integrátorként olajosmag felvásárlás. A csehországi Agrofert-csoport meghatározó magyarországi tevékenysége az integrátori tevékenységével kapcsolatos mezőgazdasági alapanyagok (műtrágyák, növényvédő-szerek, vetőmagvak) forgalmazása, a műtrágyák (integrátori tevékenységtől független) kereskedelme és a mezőgazdasági gépek forgalmazása.

A magolajok esetében az Agrofert-csoport kizárólag repce magolaj gyártásával foglalkozik csehországi gyárában, míg az NT-csoport csak napraforgó magolajat gyárt. A két magolaj fajta azonos árupiachoz tartozása esetén ugyan a két vállalkozáscsoport magyarországi együttes részesedése meghaladja a 20 százalékot, azon belül azonban az Agrofert-csoport részesedése lényegesen kevesebb, mint 5 százalék, és a napraforgó magolaj tekintetében van az NT-csoporthoz hasonló méretű másik magyarországi vállalkozás is.

Az integrátori tevékenységhez nem kötött műtrágya értékesítés egésze, és azon belül egyes műtrágya választékok vonatkozásában az Agrofert- és az NT-csoport együttes részesedése Magyarország területén ugyan meghaladja a 20 százalékot, de azon belül az NT-csoport részesedése nem éri el az 5 százalékot, és a mezőgazdasági inputok (köztük műtrágyák) értékesítését több, az Agrofert-csoportéhoz hasonló piaci részesedésű versenytárs is végzi.

Fentiekre is tekintettel a GVH az irányításszerzést engedélyezte.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-29/2014.

Budapest, 2014. június 30.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Gondolovics Katalin
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8902
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban