A Gazdasági Versenyhivatal megszüntette az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt., a Díjbeszedő Nyomda Zrt. és a Díjbeszedő Holding Zrt. ellen gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárását.

A Gazdasági Versenyhivatal a rendelkezésére álló információk alapján azt vizsgálta, hogy a vállalkozások 2007. évtől pályázati eredmények befolyásolására alkalmas magatartást folytattak-e a nyomdaipari termékek, különösen a Szerencsejáték Zrt. thermotekercs és segédszelvények gyártására és beszerzésére, továbbá a KSH és az E-On beszerzéseire irányuló pályázatok kapcsán.

A vizsgálat során feltárt információk alapján a GVH megállapította, hogy az eljárás tárgyát képező tenderek közül a KSH és az E.ON tendereken a vállalkozások közösen alvállalkozóként, illetve konzorciumban indultak, ami magyarázatul szolgált az ügyindításkor valószínűsített magatartásra. A Szerencsejáték Zrt. tenderei kapcsán nem tárt fel a GVH közvetlen bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a vállalkozások a nyertes személyéről, a beadandó árakról, illetve egyéb feltételekkel kapcsolatban egyeztettek vagy versenykorlátozó megállapodást kötöttek.

A GVH a rendelkezésére álló információk alapján (közös indulás pályázatokon, rendszeres üzleti kapcsolat a vállalkozások között) megállapította, hogy a vállalkozások viszonyát inkább az együttműködés, mintsem az éles verseny jellemezte a vizsgált időszakban. A GVH nem tárt fel olyan információt, amely a vizsgált magatartások értékelésén változtatott volna, ezért bizonyítottság hiányában megszüntette az eljárását.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-1/2014.

Budapest, 2014. augusztus 5.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Gondolovics Katalin
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8902
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban