Nyomtatható verzió PDF formátumban

Nem gyógyít az Energiaspirál

A Multi Webshop Kft. és a Csapó Invest Egészségjavító Termékgyártó és Forgalmazó Kft. nem igazolt egészségre gyakorolt, illetve gyógyító hatásokkal népszerűsítette az Energiaspirált, ezzel megtévesztette a fogyasztókat. A Gazdasági Versenyhivatal a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt a két cégre közel 12 millió Ft bírságot szabott ki.

A vállalkozások az Energiaspirál népszerűsítése során a terméknek egészségi állapot javító és betegség megelőző hatást tulajdonítottak. A tájékoztatásokkal azon fogyasztók figyelmének felkeltése volt a vállalkozások célja, akik kifejezetten egy betegség megelőzése vagy meglévő betegségük tüneteinek enyhítése, gyógyítása miatt vagy egészségügyi állapotuk javítása miatt keresik a különböző terápiás lehetőségeket, módszereket. Fontos kiemelni, hogy az olyan fogyasztó, akinél valamilyen működési zavar, rendellenesség áll fenn a szervezetében, sérülékenyebb, egészségi állapotánál fogva kiszolgáltatottabb helyzetben van a vállalkozások tájékoztatásaival, reklámjaival szemben.

Az Energiaspirállal kapcsolatban megfogalmazott tájékoztatásokat reklámspotokban, televíziós vásárlási műsorokban, a vállalkozások saját honlapjain és egyéb termékleírásokban juttatták el a fogyasztókhoz. A hirdetésekben, termékleírásokban az eszköz pozitív hatásain túl több konkrét betegséget és azok tüneteit is felsorolták (pl. gerincproblémák, asztma, allergia, cukorbetegség, stb.), melyek azt a látszatot kelthették a fogyasztókban, hogy a készülék ezekre a problémákra is megoldást nyújt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásában azt vizsgálta, hogy a tájékoztatásokban megfogalmazott állítások megfelelnek-e a valóságnak. A vizsgálat során ehhez a vállalkozásoknak olyan bizonyítékot kell bemutatniuk, amely minden kétséget kizáróan igazolja a hirdetésben szereplőállítások valódiságát. A vállalkozások állításaik igazolására természetgyógyászok véleményét, illetve fogyasztói tapasztalatokat mutattak be, azonban a GVH gyakorlata alapján nem tekinthetők tudományos bizonyítéknak a pozitív terméktapasztalatok, a betegektől, szakmai felhasználóktól származó vélemények.

A GVH megítélése szerint a vállalkozások által benyújtott bizonyítékok nem feleltek meg a tudományos ismeretekkel, megalapozottsággal szembeni elvárásoknak, így egyik cég sem tudta bizonyítani, hogy az Energiaspirállal ténylegesen elérhetőek-e a tájékoztatásokban kiemelt egészségügyi hatások.

A fentiek alapján a GVH megállapította, hogy az vállalkozások fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak, ezért a Multi Webshop Kft.-t 10.985.600 Ft, a Csapó Invest Egészégjavító Termékgyártó és Forgalmazó Kft.-t pedig 1.000.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-56/2012.

Budapest, 2013. május 16.

Gazdasági Versenyhivatal

További információ a sajtó számára:
GONDOLOVICS Katalin
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu