Nyomtatható verzió PDF formátumban

Bírság gyógyhatás állítása miatt

A Vitaking Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor az általa forgalmazott egyes étrend-kiegészítők összetételével kapcsolatban valótlan adatokat közölt, illetve azoknak gyógyhatást, betegséget megelőző hatást tulajdonított - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal.

A vállalkozás internetes honlapján, valamint a 2010. évi tavaszi termékkatalógusában az általa forgalmazott -Lactobacillus Acidophilus- étrend-kiegészítő kapszuláról azt állította, hogy a termék 2 kapszulánként 2 milliárd élősejtet tartalmaz. Ezen kívül a Cink rágótabletta étrend-kiegészítő termékének betegséget megelőző, gyógyító hatást tulajdonított, amikor hirdetéseiben kiemelte a termékkel kapcsolatban, hogy véd a vírusos megbetegedésektől, valamint lerövidíti a nátha időtartamát.

A GVH a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma által elvégzett vizsgálatok alapján megállapította, hogy valótlanul állította a vállalkozás a "Lactobacillus Acidophilus" termékéről, hogy 2 kapszulánként 2 milliárd élősejtet tartalmaz. A vizsgálat időpontjában a hirdetésben és a címkén szereplő mennyiségnél nagyságrendekkel kevesebb élő sejt volt kimutatható a termékben, a vizsgálati eredmények megismerését követően azonban a vállalkozás módosított gyakorlatán. A Cink rágótablettával kapcsolatban a GVH megállapította, hogy az étrend-kiegészítők esetében tilos a termékeknek betegséget megelőző, illetve gyógyító hatást tulajdonítani.

A vállalkozás a termékeiről nyújtott tájékoztatásokkal jogsértést követett el, ezért a GVH 500.000 Ft bírság fizetésére kötelezte.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-9/2011.

Budapest, 2011. szeptember 26.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
GONDOLOVICS Katalin
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu