Budapest, 2024. április 25. – Folytatta a kartellekkel kapcsolatos ismeretek feltárását és megosztását a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által életre hívott Magyar Compliance Akadémia (MCA). A szakmai konferenciasorozat harmadik rendezvényén hatósági szakemberek és a hazai magánszféra jogi szakértői segítségével olyan kérdésekre kaphattak válaszokat a résztvevők, mint a közbeszerzésből való kizárás, a büntetőeljárásban szerzett bizonyítékok felhasználása, az észszerű idő követelménye, illetve, hogy mit takar a kartellezők jogvédelme?

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) – Rigó Csaba Balázs elnök kezdeményezése alapján – 2024 elején indította útjára a Magyar Compliance Akadémiát (MCA). A nemzeti versenyhatóság célja, hogy az edukációs konferenciasorozat segítségével elősegítse a vállalkozások jogkövető tevékenységét, ezen keresztül pedig hozzájáruljon a gazdasági növekedés helyreállításához és a társadalmi jólét emelkedéséhez.

A 2024. február 15-én megtartott nyitórendezvény – melyen Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is előadást tartott – a 2023-as év kihívásait, az infláció elleni küzdelem témakörét, és a megfelelés versenyképességben elfoglalt szerepét járta körül. A beszélgetés-sorozat második eseményére március 27-én került sor, melynek keretében kartelljog hazai fejlődését ismerhette meg mélyebben a hallgatóság.

A „Kartellezők (jog)védelme Magyarországon” címűharmadik konferencia, építve az előző esemény témájára, továbbra is a kartellek témakört tárta fel. A megfelelést tág perspektívában vizsgálva nem csak a vállalkozásokkal szemben támasztott követelményekről halhattak a résztvevők, hanem olyan kérdéseket is elemeztek az előadók, mint a kartell, mint tényleges irányítás; a közbeszerzésből való kizárás; a büntetőeljárásban szerzett bizonyíték felhasználása; vagy az észszerű idő követelménye.

A kartellek a legártalmasabb versenykorlátozó megállapodások, melyek jelentős károkat okozhatnak a gazdaságban, miközben a fogyasztók érdekeit is érdemben sértik. A Gazdasági Versenyhivatal egyik kiemelten fontos feladata, ezen megállapodások feltárása, és megfékezése. A nemzeti versenyhatóság az elmúlt években több jelentős kartellt is feltárt. 2023 év végén egy közúti táblázással foglalkozó cégek közötti megállapodást, 2023 tavaszán pedig egy dunai hajós cégek közötti közbeszerzési kartellt tárt fel a GVH. A Covid-19 járvány idején egy altató- és lélegeztetőgép kartellt fékezett meg a Versenyhivatal, melynek eredményeként közel 700 millió forintos bírságot szabott ki a vállalkozásokra.

A konferenciát Dr. Gyimesi Tamás Ferenc, igazságügyi és magánjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. Nyitóelőadást tartott Dr. Marosi Zoltán ügyvéd. A szakmai kerekasztal-beszélgetésben részt vett Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke; Dr. Tóth András, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese, a GVH Versenytanácsának elnöke; Dr. Hegymegi-Barakonyi Zoltán, a Magyar Versenyjogi Egyesület elnöke és Dr. Virág Péter ügyvéd. A beszélgetést Dr. Csirszki Martin, a GVH irodavezetője moderálta.

GVH Közszolgálati kommunikációs Iroda

További információ:

Horváth Bálint, kommunikációs vezető +36 20 238 6939

Gondolovics Katalin, sajtószóvivő +36 30 603 1170

Nyomtatható verzió PDF formátumban