Hamarosan újabb 18 termékkategóriával bővül a GVH által működtetett rendszer

Budapest, 2023. december 8. – Több mint 3 százalékponttal, 7,1 százalékra csökkent az éves alapon mért élelmiszer-infláció novemberben – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett online Árfigyelő hatékonyságát bizonyítja, hogy a július elsejei indulása óta, a megfigyelt 62 termékkategóriából – ami napi szinten mintegy 1200 különböző élelmiszerterméket jelent – 50 termékkategóriában csökkentek az átlagárak. Hamarosan újabb 18 termékkategóriával bővül az Árfigyelő, aminek a használatával a családok pénzt és időt spórolhatnak a karácsonyi nagybevásárlások során.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölte, hogy az októberben mért 9,9 százalékról októberben 7,9 százalékra mérséklődött az infláció éves összevetésben. Az előző év adataihoz képest az élelmiszerek árának emelkedése novemberben 7,1 százalék volt, ami újabb csökkenés a szeptemberben mért 15,2 százalékhoz és az októberben mért 10,4 százalékhoz képest.

A pénteken közölt adatok arra is rávilágítanak, hogy az élelmiszereket érintő, éves összevetésben mért infláció hónapról-hónapra csökken. A 2022. decemberi 44,8 százalékos csúcshoz képest, 2023 júniusában 29,3%, júliusban 23,1%, augusztusban 19,5%, szeptemberben 15,2%, októberben 10,4%, novemberben pedig 7,1% volt az élelmiszerárak emelkedésének mértéke az egy évvel korábbi értékekhez képest.

Mindez azt támasztja alá, hogy amióta a Gazdasági Versenyhivatal által működtetett online Árfigyelő rendszer elérhető a vásárlók számára, kevesebb mint hatodára esett vissza az élelmiszerek inflációja. Az Árfigyelő hatékonyságát bizonyítja, hogy indulása óta a megfigyelt 62 termékkategóriából 50 termékkategóriában csökkentek az átlagárak, átlagosan közel 6 százalékkal.

Az online Árfigyelőt a karácsonyi nagybevásárlás előtt is érdemes használni. Tudatos tervezéssel – például a bevásárlólista és a térképes boltszűrő funkciók használatával – több ezer forintot, és sok időt lehet megspórolni a karácsonyi nagybevásárlások során. Ráadásul hamarosan újabb 18 termékkategóriával bővül az online Árfigyelő. Bekerülnek a rendszerbe az ételallergiások által leggyakrabban fogyasztott laktóz- és gluténmentes termékek, valamint marha és a kacsahús is.

A www.arfigyelo.gvh.hu címen elérhető online Árfigyelő 2024-ben is elérhető lesz a magyar vásárlók, a magyar családok számára, így a GVH által működtetett rendszer továbbra is biztosítja az árak összehasonlíthatóságát és hozzájárul az árak csökkentéséhez.

GVH Közszolgálati kommunikációs és Külkapcsolati Iroda

További információ:

Horváth Bálint, kommunikációs vezető +36 20 238 6939

Gondolovics Katalin, sajtószóvivő +36 30 603 1170

Nyomtatható verzió PDF formátumban