Sokat spórolhatnak a családok az adventi időszakban

Budapest, 2023. december 1. – Pénzt és időt spórolhatnak a családok a karácsonyi nagybevásárlások során az online Árfigyelő használatával – erre hívja fel a figyelmet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH által működtetett rendszerben megfigyelt 62 termékkategóriából – ami napi szinten mintegy 1200 különböző élelmiszerterméket jelent – 50 termékkategóriában csökkentek az árak a július elsejei indulás óta. Tudatos tervezéssel – például a bevásárlólista és a térképes boltszűrő funkciók használatával – több ezer forintot, és sok időt lehet megspórolni a karácsonyi nagybevásárlások során.

Itt a december, hamarosan kezdődik a karácsony előtti nagybevásárlások időszaka. A szokásos vásárlások alkalmával egyre többen szereznek be olyan élelmiszereket, amelyek később az ünnepi asztalra kerülő ételek alapját, vagy egy-egy hozzávalóját jelentik. Vannak, akik megveszik amit épp meglátnak, míg mások hosszú órákat töltenek azzal, hogy mit, mikor és hol érdemes megvásárolniuk a következő hetekben.

Tudatos tervezéssel sokat lehet spórolni, ebben pedig nagy segítség lehet a www.arfigyelo.gvh.hu címen elérhető online Árfigyelő. A Gazdasági Versenyhivatal által működtetett adatbázisban hat kiskereskedelmi lánc, mintegy 1200 boltjában összesen 62 termékkategóriában kereshetnek a vásárlók. Az Árfigyelőben összesen mintegy 1200 élelmiszertermék napi, aktuális ára követhető nyomon. Ezek többségében olyan élelmiszerek, amelyek a karácsonyi ételek elkészítéséhez is szükségesek lehetnek.

A másik fontos tényező az idő, hiszen a karácsony előtti készülődés során a rengeteg teendő miatt sokan kerülnek időzavarba, különösen igaz ez a családokra. Ezért fontos, hogy az online Árfigyelő a július 1-jei indulása óta több olyan új funkcióval is bővült, amelyek sokkal gyorsabb tervezést és bevásárlást tesznek lehetővé. Augusztus 30-a óta érhető el a többfunkciós, szabadon összeállítható, megosztható bevásárlólista, így már nem kell sok időt tölteni a szokásos bevásárlás előtt az árak összehasonlításával, mert az Árfigyelő rendszer minden szükséges információt egy helyen biztosít. A térképes boltszűrő funkció használatával pedig a vásárlók előre beállíthatják a kedvenc boltjaikat az oldalon, vagy szűrhetnek a közvetlen környezetükben, aktuális tartózkodási helyük közelében található boltok naprakész kínálatában.

Az Árfigyelő hatékonyságát, versenyélénkítő hatását bizonyítja, hogy indulása óta a megfigyelt termékkategóriák több mint 80 százalékában csökkentek az átlagárak, mintegy 5,5 százalékkal. Mindez ahhoz is hozzájárult, hogy már októberben 10 százalék alá csökkent az éves alapon mért infláció Magyarországon, az élelmiszerinfláció pedig a 2022. decemberi 44,8 százalékos csúcshoz képest, 2023 októberére 10,4 százalékra, kevesebb mint a negyedére esett vissza.

Az online Árfigyelő népszerűségét jelzi, hogy az elindulása óta már közel 1,4 millió egyedi látogatója volt. A szabadszavas keresések száma megközelíti a 900 ezret, amelyek során az elmúlt időszakban legtöbbször a tej, sajt, csirkemell, cukor és tojás szavakra kerestek az Árfigyelőt felhasználók.

GVH Közszolgálati kommunikációs Iroda

További információ:

Horváth Bálint, kommunikációs vezető +36 20 238 6939

Gondolovics Katalin, sajtószóvivő +36 30 603 1170

Nyomtatható verzió PDF formátumban