Budapest, 2022. december 2. – Lezárult az OECD párizsi Versenybizottságának téli ülésszaka, amelyen a Gazdasági Versenyhivatal a legaktívabbak közé tartozott. A hét során a szervezet elfogadta a GVH és az OECD közös Regionális Oktatási Központjának 2022. évi beszámolóját és jövő évi programterveit, amelyeket Rigó Csaba Balázs mutatott be a Versenybizottságnak.

2002. december 2-án, pénteken lezárult a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) egyhetes téli ülésszaka, vagyis az OECD “versenyhete”.

A GVH volt az egyik legaktívabb európai versenyhatóság

A hét első felében az egyes munkacsoportok tartották meg üléseiket az OECD tagországok hatósági képviselőivel. A GVH a tagállami tapasztalatok megvitatására szolgáló ún. „jó gyakorlat kerekasztalok” során a magyar nemzeti versenyhatóság az Európai Unió egyik legaktívabb tagállamának bizonyult, ugyanis 5 témában ismertette a hazai jogalkalmazást az OECD tagországi szakértői előtt. A GVH így bemutathatta a nemzetközi térben gyakorlatát a versenyjogot sértő vállalkozások közbeszerzésekből kizárásával és ügyvezetőinek eltiltásával, a verseny és infláció kérdéseivel, a közvetlen külföldi befektetések és az összefonódások ellenőrzése közötti összefüggésekkel, a versenyhatóságok és az ágazati szabályozó szervek kapcsolataival, illetve az erőfölénnyel (ill. jelentős piaci erővel) való visszaélések kompenzációjával kapcsolatban.

Rigó Csaba Balázs: a GVH és az OECD együttműködéséből a régió minden polgára profitálhat

Az ülésszak során Rigó Csaba Balázs, a nemzeti versenyhatóság elnöke bemutatta a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) közösen működtetett Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központ (ROK) – amely idén rekordévet zárt - jövő évi programterveit is, melyet az OECD Versenybizottságának vezető testülete elfogadott. A regionális oktatóközpont a két szervezet, az OECD és a GVH szakmai hátterére építve nyújt támogatást a versenyjog és a versenypolitika területén, elsősorban a kelet-, délkelet- és közép-európai országok versenyhatóságai számára. Magyarország így vezető szerepet játszik a régión belül az átmeneti gazdaságok fejlesztésében való részvétel és technikai segítségnyújtás terén. A 2023-as programot a GVH kifejezetten úgy dolgozta ki, hogy könnyen alkalmazkodhasson a bizonytalan helyzethez a világban.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke a ROK jelentőségéről szólva úgy fogalmazott: „Az OECD és a GVH közös Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központja növeli Magyarország nemzetközi elismertségét, erősíti a régiót, továbbá olyan versenyfelügyeleti feladatokat érintő naprakész tudást, eredményes vizsgálati és elemzési módszereket, nemzetközi versenyhatósági tapasztalatokat összpontosít, amelyekből Magyarország és a kiszolgált régió minden lakosa közvetlenül profitálhat. Munkánkkal igyekszünk hozzájárulni a versenykultúra fejlesztéséhez az Európai Unióhoz csatlakozásra váró országokban is.”

Jövő évben a ROK a képzési formák teljes palettáját nyújtja a kedvezményezett versenyhatóságok számára, ideértve például a szemináriumokat, a hírleveleket, a videóprojekteket, illetve a szervezet éves beszámolóját. Bővebb információk a képzési központ tevékenységéről a Gazdasági Versenyhivatal, illetve a Versenyügyi Regionális Oktatási Központ honlapján érhetőek el.

GVH Sajtóiroda

Nyomtatható verzió PDF formátumban