A GVH-nak az elmúlt évek során sikerült a versenyjogi tapasztalatcsere regionális főszereplőjévé válnia – hangzott el az OECD Nemzeti Tanács ülésén, amelyen a hatóság elnöke bemutatta a Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központ idei eredményeit. Az oktatóközpont az idei évben 8 versenyjogi szemináriumot rendezett, amelyre eddigi fennállása során még nem volt példa.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke az OECD Nemzeti Tanács 2022. november 16-i ülésén bemutatta a Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központ idei eredményeit. Az oktatóközpontot – a világ három hasonló bázisa közül legrégebbiként – a GVH 2005 óta működteti közösen az OECD-vel. Az intézmény feladata, hogy a két szervezet szakmai hátterére építve támogatást nyújtson a versenyjog és a versenypolitika területén, elsősorban a kelet-, délkelet- és közép-európai országok versenyhatóságai számára.

A GVH elnök előadásában rámutatott: „A versenyhatóságok nemzetközi együttműködése egyre jobban felértékelődik minden ország számára, hiszen a világgazdaság globalizációja következtében a versenyjogi sérelmek is gyakran egyszerre több nemzetgazdaságot is érintenek.” Hozzátette: „A felkészültség és a naprakész versenypolitikai tapasztalatok különösen hasznosak az egyes államok számára a járvány és a háborús helyzet okozta nehéz években, ugyanis a tiszta versenyre épülő gazdasági környezet komoly előnyt jelent a válságállóság, alkalmazkodóképesség és a kilábalás gyorsasága szempontjából. A magyar fogyasztók nagy hasznára válik, hogy a Gazdasági Versenyhivatalnak az elmúlt évek során sikerült az a versenyjogi és versenypolitikai tapasztalatok megosztásának és oktatásának regionális főszereplőjévé válnia” – húzta alá Rigó Csaba Balázs.

„Az OECD és a GVH közös Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központja egyrészt növeli Magyarország nemzetközi elismertségét, másrészt erősíti a régiót, harmadrészt olyan versenyfelügyeleti feladatokat érintő naprakész tudást, eredményes vizsgálati és elemzési módszereket, illetve nemzetközi versenyhatósági tapasztalatokat összpontosít, amelyekből Magyarország és a kiszolgált régió minden lakosa közvetlenül profitálhat”– hangsúlyozta a versenyhatóság elnöke az OECD Nemzeti Tanács ülésén a Pénzügyminisztériumban.