Budapest, 2022. június 16. – A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a hőszigetelő anyagok hazai piacán, mivel a jelek alapján a verseny torzulhatott az áremelkedéssel küzdő szektorban.

         A nemzeti versenyhatóság gyorsított ágazati vizsgálatot indított a hőszigetelő anyagok magyarországi piacán, mivel egyes termékek – különösen bizonyos kőzetgyapot, üveggyapot, illetve polisztirol hőszigetelő termékek – árai a közelmúltban nagymértékben emelkedtek. A GVH szerint a szektorban mutatkozó áremelkedés a verseny torzulásával függhet össze, ezért indokolt a problémák mielőbbi feltárása és a sürgős beavatkozás.

         A hőszigetelő anyagok intenzív felhasználása általánosan jellemző az építési beruházásokra. Az itt felhasznált anyagok részben hazai, részben külföldi gyártásból származnak. Mindkettőre igaz, hogy összetett értékesítési hálózatokon keresztül jutnak el a végső felhasználókhoz. A magyar versenyhivatalhoz érkezett jelzések alapján a vertikális lánc valamennyi szintjén problémák jelentkeznek. A hőszigetelő anyagok árának jelentős növekedése közvetlenül érintheti az építkezések tervezhetőségét, illetve a már megkezdett beruházások eredményes befejezését.

         A Gazdasági Versenyhivatal tavaly óta kiemelt feladatként kezeli az utóbbi időszakban tapasztalható drasztikus építőipari alapanyag-áremelkedéshez kötődő, esetleges piaci torzulások vagy jogsértések feltárását. A nemzeti versenyhatóság korábban hasonló vizsgálatot folytatott a kerámia-falazóelemek hazai piacán, továbbá az építési fa piacain is. A GVH mindkét esetben átfogó javaslatcsomagot dolgozott ki a verseny élénkítésére és a fennálló piaci problémák kezelésére.

A hőszigetelő anyagok piaca vizsgálatának eredményeit a versenyhatóság – nyilvános konzultációt követően – jelentésben összegzi majd. A jelentés tervezetének elkészítésére a GVH-nak egy hónap áll rendelkezésére, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb egy hónappal meghosszabbítható.

GVH Sajtóiroda

Nyomtatható verzió PDF formátumban