Budapest, 2021. augusztus 11. – Párhuzamosan négy versenyhatósági vizsgálat zajlik az építőipari piacokon. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) – ígéretéhez híven – minden jelzést megvizsgál, ami piaci torzulásra vagy esetleges jogsértésre utalhat az érintett szektorban.

         A nemzeti versenyhatóság világossá tette, hogy kiemelten fontosnak tekinti a tiszta versenyt az építőipari alapanyagok piacán, így különös figyelmet fordít rá. A hivatalon belül külön vizsgálói csoport elemzi a piacról érkező, megnövekedett számú panaszt és jelzést.

         A kiemelt figyelemmel összhangban az építőipari piacokon immár egyszerre négy versenyhivatali vizsgálat folyik, részben az utóbbi időben prioritásként kezelt jelzések alapján.

         A GVH gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt folytat eljárást a kavicspiac egyik vezető regionális szereplőjével szemben, amiért a cég visszafoghatta kitermelési kapacitásait, hogy drágábban értékesíthessen. Továbbra is folyamatban van a hazai cementpiac három legjelentősebb szereplőjével szemben szintén gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanújával indított eljárás is.

         Immár a Kormány által kifejezetten az építőipari problémákra tekintettel kibővített versenyhatósági eszköztárra alapul a hazai téglapiac strukturális gondjait kereső, gyorsított ágazati vizsgálat. Ezen speciális eljárás keretében a Versenyhivatal mind a hazai téglagyártóknál és nagykereskedőknél, mind a forgalmazóknál országszerte rajtaütéseket folytatott, hogy végig kísérhesse egy termék „életútját” a gyártótól a kereskedőn át egészen a fogyasztóig.

         Az építőipar fokozott figyelme emellett megmutatkozik a fúziókontroll során is: a versenyhatóság nemrég vizsgálat alá vont egy építőipari kivitelezéseket érintő összefonódást. Az előzetes adatok alapján ugyanis nem volt felmérhető, hogy a külföldi cégfelvásárlás milyen hatással lenne az óriási drágulással küzdő ágazatra.

         „Teljes eszköztárunkkal azon vagyunk, hogy az építőipar gondjait enyhítsük. Minden jelzést figyelünk, a folyamatban lévő vizsgálatok során pedig az esetleges versenyproblémák mielőbbi feltárására és orvoslására koncentrálunk” – mondta Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke.

GVH Sajtóiroda

Nyomtathat verzió PDF formátumban