Budapest, 2022. március 1. – A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított két elektronikai nagyáruházlánc, a Media Markt és az Euronics üzemeltetőivel szemben, mivel akciótartási gyakorlatuk megtéveszthette a fogyasztókat.

A nemzeti versenyhatóság eljárást indított a hazai Euronics áruházakat üzemeltető Vöröskő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel, illetve a magyarországi Media Markt üzleteket működtető Media Markt Saturn Holding Magyarország Kft.-vel szemben. A Versenyhivatal ugyanis azt valószínűsíti, hogy mindkét kereskedő egyaránt tisztességtelen módon hirdetett a honlapján akciósként egyes elektronikai eszközöket (pl. hűtőt, televíziókat), miközben a termékek eredeti (nem akciós) árait korábban csak kivételesen, átmeneti jelleggel alkalmazta. Az eredeti árak így valószínűsíthetően nem minősíthetőek az akciót megelőző időszak jellemző árainak, vagyis a hozzájuk képest ígért kedvezmények megtévesztőek lehettek a fogyasztók számára.

A Versenyhivatal korábban már számos alkalommal szabott ki bírságot fiktív akciótartások miatt, 2022 májusától pedig új szabályozás lép életbe ezen területen, amely egyéges, szigorú elvárásokat támaszt a kereskedők felé az árkedvezmények feltüntetésével kapcsolatban. Ezt követően eredeti árként a vállalkozások (néhány kivételtől eltekintve) kizárólag az akciót megelőző, minimum 30 napos időtartam legalacsonyabb árát tüntethetik majd fel. A rövid idejű, pusztán a későbbi akciós reklámozhatóságot szolgáló „felárazások” így végleg értelmüket vesztik, a fogyasztók pedig csak olyan akciókkal találkozhatnak, amelynél kedvezőbben a kereskedő valóban nem kínálta az adott termékét legalább 30 napja.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Az ügyek hivatali nyilvántartási számai: VJ/8/2022 és VJ/9/2022.

GVH Sajtóiroda