Budapest, 2022. február 11. – A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az ingatlan.com üzemeltetőivel szemben, mert a portál jelentős információkat hallgathat el a fogyasztók elől a hirdetési csomagokkal kapcsolatban.

A nemzeti versenyhatóság eljárást indított az egyik legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portált üzemeltető Ingatlan.com Zrt.-vel szemben, mivel vélhetően jelentős információkat hallgat el a hirdetési csomagok tartalmával kapcsolatban, így megtévesztheti a fogyasztókat.

A portál különböző árú hirdetési csomagokat kínál mind magánhirdetők, mind ingatlanirodák számára. A magánhirdetők fizetős hirdetési csomagjaihoz járó, illetve általuk extra szolgáltatásként is vásárolható hirdetés-kiemelés (vagyis a megjelenítési sorrendben való előre sorolás) egy speciális kreditrendszer alapján történik – melynek jelentős jellemzőit azonban az üzemeltető vélhetően elhallgatja a fogyasztók elől. A magánhirdetők így feltehetően nem kapnak megfelelő információt sem magáról a kreditrendszer létéről, sem a csomag díjáért jóváírt kreditek mennyiségéről, illetve arról, hogy ezek voltaképpen miként befolyásolják a hirdetés-megjelenési sorrendet. A fogyasztók továbbá valószínűleg nem kapnak megfelelő tájékoztatást arról a tényről, hogy az oldalon szintén hirdető ingatlanirodák – a kizárólag számukra elérhető licit-lehetőség révén – célzottan a fogyasztók hirdetései elé pozícionálhatják sajátjaikat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/5/2022.

GVH Sajtóiroda