Budapest, 2021. október 15. – Lezárult a világ versenyhatóságait tömörítő Nemzetközi Versenyhálózat (ICN) éves online konferenciája, amelynek az idei évben a magyar versenyhatóság adott otthont. A rendezvény jelentős nemzetközi érdeklődés mellett több, a jövőnket formáló témát előtérbe helyezett.

Véget ért a világ versenyhatóságait tömörítő Nemzetközi Versenyhálózat (ICN) éves konferenciája, amelyet idén a Gazdasági Versenyhivatal szervezett. Az online rendezvény iránt kiemelt érdeklődés mutatkozott: a programra több mint 130 ország 1767 versenyjogi szakembere jelentkezett. A három napos konferencia keretében a versenyhatóságok munkatársai, jogi szakértők, valamint a hazai és külföldi sajtó tudósítói több mint 100 előadó segítségével ismerhették meg a nemzetközi színtér legújabb versenyjogi fejleményeit és jogalkalmazási lehetőségeit.

A konferencián Rigó Csaba Balázs, a nemzeti versenyhatóság elnöke bemutatta a környezeti fenntarthatóság és a versenyjog kölcsönhatásait vizsgáló, úttörőnek számító nemzetközi felmérést. A téma megvitatása alapján a résztvevők egyetértettek abban, hogy a versenyhatóságoknak jelentős szerepük lehet, hogy megfelelő és tisztességes versenykeretek között tartsák a gazdaság hosszú távú növekedését anélkül, hogy a természeti erőforrások ennek kárát látnák.

A virtuális találkozó során jelentős megállapítások születtek többek között a verseny, a fogyasztóvédelem és az adatvédelem összefüggéseivel kapcsolatban: a verseny és az adatvédelem nem különálló kérdések, a mereven szétválasztó hozzáállás pedig káros lehet, a területek integrációja ugyanis segíthet a hatékony beavatkozásban. A fogyasztóvédelmi, illetve versenyhatóságok és az adatvédelmi szervek szorosabb együttműködése megfelelő munkamodellt eredményezhet a digitális tér jövőbeni problémáinak kezelésére.

Az idén 20. jubileumát ünneplő világszervezet a konferencia keretében vitatta meg a következő évtized nemzetközi versenyhatósági együttműködésének irányait és lehetőségeit is. A hatóságok képviselői kiemelték: az együttműködés keretrendszerét és struktúráját időről időre felül kell vizsgálni, hogy a világhálózat megfelelően betölthesse küldetését.

„A résztvevők számát és a visszajelzéseket tekintve kijelenthetem, hogy eredményes konferenciát tudhatunk magunk mögött. A versenyjogi világtalálkozó megszervezésének lehetősége különös szakmai megtiszteltetés volt a magyar nemzeti versenyhatóság számára és egyben lehetőség arra, hogy népszerűsítsük Magyarország kulturális és nemzeti kincseit. Ezúton is köszönöm Magyarország kormányának, hogy biztosította a konferenciához szükséges anyagi fedezetet” – mondta Rigó Csaba Balázs, a konferenciának otthont adó Gazdasági Versenyhivatal elnöke.

GVH Sajtóiroda