Budapest, 2020. szeptember 28. - A GVH engedélyezte az OTP Csoport számára a mezőgazdasági és élelmiszeripari piacokon aktív NAGISZ csoport megvásárlását, de olyan feltételekkel, amelyek képesek versenysemlegesen kezelni az OTP és a Csányi Csoport vezetői átfedéséből adódó helyzetet.

A versenyhatóság eljárása a ZA-Invest Béta Kft. Csillag Csemege Kereskedelmi Kft. feletti irányításszerzését vizsgálta. A ZA-Invest Béta Kft. az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion Zöld Magántőke Alap tulajdonában van, a céltársaság pedig a NAGISZ Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. és a hozzá tartozó cégek holding vállalata. E cégcsoport állítja elő többek között a Nádudvari márkát használó tej- és hústermékeket.

Bár a két fél vonatkozásában a GVH nem azonosított káros versenyhatásokat, a tranzakció felvetette az ún. koordinatív hatás lehetőségét az OTP Csoport és a mezőgazdasági és élelmiszeripari piacokon szintén aktív Csányi Csoport kapcsolatában, amely alapján a két agráripari vállalatcsoport összehangolhatná piaci magatartását.

Azért, hogy ez ne fordulhasson elő, a felek a GVH-val egyeztetve vállalást tettek az esetleges versenyprobléma orvoslására. A vállaltak alapján az OTP Csoporton belül a PortfoLion Zöld Magántőke Alappal kapcsolatos információk és döntések – egy cégen belüli szabályozással elhatárolva – a Csányi Csoporthoz köthető vezetőkön kívüli más vezetőkhöz kerülnek. A döntéshozatal elválasztása így megfelelően képes kiküszöbölni a felmerült versenyaggályt. A vállalt belső szabályozás a magántőke alap későbbi befektetéseire is vonatkozik.

A GVH meggyőzőnek értékelte az OTP által tett vállalás tartalmát és részletezettségét az esetleges versenyprobléma megfelelő orvoslására. A vállaltak betartását biztosítja, hogy a versenyhatóság később utóvizsgálat keretében ellenőrizheti azok végrehajtását.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/26/2020.

GVH Sajtóiroda

Nyomtatható verzió PDV formátumban