Nyomtatható verzió PDF formátumban

1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
Levélcím: 1391 Budapest 62. Pf.: 211.
Telefon: (06-1) 472-8865, Fax: (06-1) 472-8860
Ügyszám: Vj/084/2014.
Iktatószám:
Vj/084-49/2014.

A Gazdasági Versenyhivatal eljáró versenytanácsa a Szecskay Ügyvédi Iroda (1055 Budapest, Kossuth tér 16-17., eljáró ügyvédek: Dr. B. G. és Dr. K. A.) által képviselt L’Oréal Magyarország Kozmetikai Kft. (1023 Budapest, Árpád fejedelem útja 26-28.) ellen fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indított versenyfelügyeleti eljárásban – tárgyaláson kívül – meghozta az alábbi

határozatot.

Az eljáró versenytanács a L’Oréal Magyarország Kozmetikai Kft. számára az alábbi kötelezettségvállalások teljesítését írja elő:

  1. A L’Oréal Magyarország Kozmetikai Kft. vállalja, hogy a döntés kézhezvételét követően

  • a „helyreállít” szót nem használja a Garnier Fructis Goodbye Damage termékcsalád kereskedelmi kommunikációjában (ide nem értve a már legyártott termékek csomagolását és ezen termékek forgalmazását),

  • minden esetben a teljes termékcsalád (sampon, balzsam és hajtöredezés elleni szérum) képi megjelenítését alkalmazza a televíziós reklámokban, a nyomtatott és az eladáshelyi reklámanyagokban is.

  1. A L’Oréal Magyarország Kozmetikai Kft. vállalja, hogy a döntés kézhezvételét követő 45 napon belül – bőrgyógyász szakmai kontrollja mellett – fogyasztói edukációt kezd a hajkárosodás, valamint a hajápoló termékek megfelelő használata és várható hatása tekintetében, továbbá a kozmetikai termékek hatásaira, hatékonyságára és a kozmetikai termékekkel kapcsolatos állítások alátámasztására vonatkozó teszteléssel kapcsolatban edukációs weboldalon és szórólapon keresztül, az alábbi feltételekkel:

  • a www.garnier.hu című weboldalon belül – legalább egy éves időtartamra – létrehozott edukációs célú mikrooldal a hajápoló termékekekről szóló résznél (a fogyasztók számára könnyen észlelhető módon) elhelyezett linken keresztül lesz hozzáférhető,

  • az edukációs szórólap két ütemben (egy-egy, egymást követő évszakbeli hónapban) kerül terjesztésre országosan 25.000 darabos példányszámban, valamint tartalma az edukációs weboldalon is hozzáférhető lesz az edukációs honlapi tartalom elérhetőségének idején.[1]

A L’Oréal Magyarország Kozmetikai Kft. vállalja, hogy minden ésszerű (és dokumentálható) lépést megtesz annak érdekében, hogy az edukációs szórólapokat az Auchan, a Müller, a Rossmann és a Tesco áruházláncokban kihelyezze.

  1. A L’Oréal Magyarország Kozmetikai Kft. vállalja, hogy a döntés kézhezvételét követő 60 napon belül megkezdve a szükséges lépéseket – az aktuálisan elérhető egyéb promócióktól függetlenül – kedvezményes árú Garnier Fructis Goodbye Damage samponból és balzsamból álló duopack-okat fog ajánlani kiskereskedőknek és minden ésszerű (és dokumentálható) lépést megtesz annak érdekében, hogy a kereskedők ezen kedvezményes duopack-okat a fogyasztók számára is kedvezményes áron ajánlják.

Az árkedvezmény-ajánlat értelmében a L’Oréal Magyarország Kozmetikai Kft. két ütemben (egy-egy, egymást követő évszakbeli hónapban) biztosít kedvezményt a nagykereskedelmi árból.[2]

A L’Oréal Magyarország Kozmetikai Kft. vállalja, hogy minden ésszerű (és dokumentálható) lépést megtesz annak érdekében, hogy a kedvezményes duopack-okat az Auchan, a DM, a Rossmann és a Tesco áruházláncokban elérhetővé tegye.

A L’Oréal Magyarország Kozmetikai Kft. vállalja, hogy a promóciós duopack-ok csomagolásán megjeleníti az edukációs célú mikrooldal elérhetőségét.

  1. A L’Oréal Magyarország Kozmetikai Kft. vállalja, hogy a döntés kézhezvételét követő 60 napon belül igazolja a Gazdasági Versenyhivatal felé, hogy a fenti vállalások teljesítését megkezdte, majd az edukációs kampányok és a duopack promóciók befejezését követő 30 napon belül igazolja a vállalásai teljesítését a hiteles dokumentáció megküldésével.

A határozat felülvizsgálatát a kézhezvételtől számított 30 napon belül a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsánál benyújtott vagy ajánlott küldeményként postára adott keresettel lehet kérni. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a pert tárgyaláson kívül bírálja el, a felek bármelyikének kérelmére azonban tárgyalást tart, mely kérelmet az ügyfél a keresetlevelében terjesztheti elő.

INDOKOLÁS

A döntés indokolás részét a Nyomtatható verzió PDF formátumban hivatkozásra kattintva érheti el.

 


[1] A teljes kötelezettségvállalás, azon belül az edukációs kampány vállalt hozzávetőleges költségeit a nem betekinthető Vj/84-26/2014. számú irat 5.4 pontja tartalmazza.

[2] A kedvezményes árat, illetve a kedvezmény nyújtásának hozzávetőleges költségeit, valamint ütemenként a kedvezményesen kínált termékek darabszámát a nem betekinthető Vj/84-26/2014. számú irat 5.3 pontja tartalmazza.