Nyomtatható verzió PDF formátumban

Vj-175/2006/3

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Banca Intesa Spa. és Sanpaolo IMI Spa. kérelmezők összefonódás engedélyezése iránti kérelmére indult eljárásban - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács engedélyezi a Sanpaolo IMI Spa-nak a Banca Intesa Spa-ba történő beolvadását.

A határozat felülvizsgálatát a kérelmezők a kézbesítéstől számított harminc napon belül kérhetik a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtandó keresettel.

Indoklás

  • 1.

    A kérelmezők 2006. november 29-én benyújtott kérelmükben a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló, módosított 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) VI. fejezetének rendelkezései alapján a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérték az igazgatóságaik által jóváhagyott és az illetékes olasz hatóság által 2006. október 30-án regisztrált összefonódás tervezethez, melynek révén a Sanpaolo IMI Spa. (a továbbiakban: Sanpaolo) beolvad a Banca Intesa Spa-ba (a továbbiakban: Intesa).

  • 2.

    Az Intesa által irányított vállalkozás-csoportnak (a továbbiakban: Intesa-csoport) és a Sanpolo által irányított vállalkozás-csoportnak (a továbbiakban: Sanpaolo-csoport) egyaránt vannak magyarországi tagjai, melyek hitelintézeti és egyéb pénzügyi tevékenységet végeznek. Mindkét vállalkozás-csoport esetében a magyarországi tagok együttes 2005. évi nettó árbevétele, illetve ahelyett figyelembeveendő bevétele (Tpvt. 24. § (3) bekezdés a-e. pont) meghaladta a tizenötmilliárd forintot.

  • 3.

    A két vállalkozás-csoport együttes részesedése a magyarországi forgalomból az általuk értékesített áruk (lakossági betét, lakossági hitel, vállalkozói betét, vállalkozói hitel, bankkártya kibocsátás, értékpapír kereskedelem, lízing, faktoring, befektetési alapkezelés) egyike esetében sem éri el a 20 százalékot.

  • 4.

    A Sanpolo-nak az Intesa-ba történő beolvadása a Tpvt. 23. § (1) bekezdés a) pontja alapján összefonódásnak minősül. Az összefonódással érintett vállalkozás-csoportok (a Tpvt. 26. § alapján: az Intesa- és Sanpaolo-csoport) 2005. évi együttes bevétele meghaladta a tízenötmilliárd forintot, ezen belül mindkettőé az ötszázmillió forintot, ezért ahhoz a Tpvt. 24. § alapján a Gazdasági Versenyhivatal engedélye szükséges.

  • 5.

    A Tpvt. 30. § (2) bekezdése alapján a Gazdasági Versenyhivatal nem tagadhatja meg az engedély megadását, ha az összefonódás nem hoz létre vagy nem erősít meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacon (Tpvt. 14. §). A Tpvt. eddigi alkalmazási tapasztalatai alapján a Versenytanács az összefonódás horizontális-, vertikális-, portfolió- és konglomerátum hatásait vizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal Elnökének és a Versenytanács Elnökének 1/2003. számú Közleményében (a továbbiakban: Közlemény) foglaltak szerint.

  • 6.

    Az összefonódásban résztvevő két vállalkozás-csoport tevékenysége alapján kizárólag horizontális hatással lehet számolni. Az ebben az összefüggésben szóbajöhető legszűkebb érintett piacok (Tpvt. 14. §) áru szempontjából a 3) pont szerinti tevékenységek; földrajzi értelemben pedig Magyarország egész területe. Ezen érintett piacok tekintetében az érintett vállalkozás-csoportok együttes részesedése nem éri el a Közlemény 14.ii.a. pontja szerint a horizontális hatás szempontjából kritikusnak minősülő 20 százalékot, amire tekintettel a Közlemény 15. pontja alapján konglomerátum hatással sem kell számolni. Ezért a Versenytanács a Tpvt. 77. § (1) bekezdés a) pontja szerinti határozatában - egyezően a Tpvt. 71. § (2) bekezdés alapján tett vizsgálói indítvánnyal - az összefonódást engedélyezte.

  • 7.

    A Versenytanács jelen eljárásában a Közleményben foglaltak alapján alkalmazta a Tpvt. 63.§ (3) bekezdés ac.) pontját, amely szerint a határozatot 45 napon belül kell meghozni, amennyiben az engedély a Tpvt. 30.§ (2) bekezdése alapján nyilvánvalóan nem tagadható meg. A Tpvt. 63. § (3) bekezdése ac) pontjának alkalmazásából következőleg az eljárási díj megfizetéséről nem kellett rendelkezni, mert a kérelmezők a Tpvt. 62. § (1) bekezdése szerinti kettőmillió forintot előzetesen lerótták.

  • 8.

    A Versenytanács határozatát - a Tpvt. 73. § (2) bekezdésének alkalmazásával - tárgyaláson kívül hozta meg.

  • 9.

    A kérelmezőket megillető jogorvoslati jog a Tpvt. 83. § (1)-(2) bekezdésén alapul.

Budapest, 2006. december 19.