A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárást a B.B Tours Utazási Kft.-vel szemben.

 A GVH 2015. május 11-én versenyfelügyeleti eljárást indított aB.B Tours Utazási Kft.-vel szemben, mert azt észlelte, hogy a B. B Tours Utazási Kft. utazásszervező tevékenysége során az általa szervezett „Izraeli Körutazás” programjában „fakultatív”-nak feltüntetett programoknál az utasoknak nem volt választási lehetősége. Az utasok az ügyleti döntés meghozatala után, feltehetőleg a helyszínen szereztek tudomást arról, hogy valószínűsíthetően megtévesztően tüntették fel a „fakultatív”-ként hirdetett programot, mivel az úti cél sajátos biztonsági körülményeire is tekintettel ugyan a részvétel nem volt kötelező, azonban nem minősült reális lehetőségnek a fakultatív programon való részvétel mellőzése egyrészt az adott napi szálláshelyre való eljutás, másrészt az adott helyen való önálló programszervezés nehézségeire tekintettel. Fenti magatartásával a B.B Tours Utazási Kft. a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 6. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt tényállás megvalósításával valószínűsíthetően megsértette a Fttv. 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-40/2015.

Budapest, 2015. május 21.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1369  Budapest 62. Pf. 211.
tel: (+36-1) 472-8902
email: basa.andrea@gvh.hu; sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
tel: (+36-1) 472-8851
email: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban