Versenyhivatali eljárás indult a Biropharma Kft. és a Bizalom Expressz Kft. vállalkozásokkal szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-64/2013. ügyszámon eljárást indított a Biropharma Első Magyar Biotechnológiai Kft. és a Bizalom Expressz Kereskedelmi és Csomagküldő Kft. vállalkozásokkal szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2013. augusztus 9-én versenyfelügyeleti eljárást indított a Biropharma Első Magyar Biotechnológiai Kft. (Biropharma Kft.) és a Bizalom Expressz Kereskedelmi és Csomagküldő Kft. (Bizalom Expressz Kft.) vállalkozásokkal szemben, mert az Avemar elnevezésű speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek népszerűsítése során olyan egészségre ható tulajdonságra, illetve gyógyhatásra utaló állításokat tettek közzé többek között a www.avemarshop.eu és a www.avemar.hu internetes oldalakon, amelyek valószínűsíthetően nem felelnek meg az élelmiszerek tekintetében irányadó ágazati rendelkezéseknek, illetve a kereskedelmi kommunikációra vonatkozó előírásoknak sem.

Fenti magatartásával a Biropharma Kft. és a Bizalom Expressz Kft. valószínűleg megsértette egyrészről az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (Éltv.) 10. § (2) bekezdésének b) pontjában, illetve a (3) bekezdésében előírt tilalmat, figyelemmel a törvény 10. § (4) bekezdésében foglalt rendelkezésre, másrészről a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat: az Fttv. mellékletének 17. pontjában, a törvény 6. § (1) bekezdése b) pontjának bj) alpontjában, illetőleg a 3. § (2) bekezdésében foglalt tényállás megvalósításával.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Budapest, 2013. szeptember 9.

Gondolovics Katalin
sajtószóvivő
Cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
Levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
Tel.: (+36-1) 472-8902