Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyhivatali eljárás indult a GlaxoSmithKline Gyógyszer-és Egészségvédelmi Termékek Kft-vel szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-77/2012. ügyszámon eljárást indított a GlaxoSmithKline Gyógyszer-és Egészségvédelmi Termékek Kft-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2012. október 8-án versenyfelügyeleti eljárást indított a GlaxoSmithKline Gyógyszer-és Egészségvédelmi Termékek Kft-vel szemben, mert az általa forgalmazott "Panadol Rapid 500 mg filmtabletta" elnevezésű terméket népszerűsítő kereskedelmi kommunikációjában olyan állításokat tett közzé, amelyek szakmailag valószínűsíthetően nem kellően megalapozottak, és a fogyasztókban megtévesztő benyomást kelthetnek.

Fenti magatartásával a GlaxoSmithKline Gyógyszer-és Egészségvédelmi Termékek Kft. valószínűsíthetően megsértette a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény (Gyftv.) 17. § (1) bekezdésének d) pontját és a 17. § (2) bekezdésének f) pontját, valamint a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 6. § (1) bekezdés b) pontjának bg) alpontjában foglalt tényállás megvalósításával a 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Budapest, 2012. október 26.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Gondolovics Katalin
sajtószóvivő
Cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
Levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
Tel.: (+36-1) 472-8902
Email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
Tel.: (+36-1) 472-8851
Email: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu