Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyhivatali eljárás indult a Tesco-Globál Áruházak Zrt-vel szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-12/2012. ügyszámon eljárást indított a Tesco-Globál Áruházak Zrt-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2012. február 12-én versenyfelügyeleti eljárást indított a Tesco-Globál Áruházak Zrt-vel (Tesco) szemben, mert "Őszi kiárusítás" elnevezéssel 2011. augusztus 16-ától 50 %-os, majd szeptember 12-étől 70 %-os árengedménnyel hirdetett kerti kisgépeket, melyeket már az akció kezdetétől, valamint az akció folyamán sem lehetett megvásárolni a Tesco több áruházában. Továbbá a versenyhatóság tudomására jutott az is, hogy ezen akció megindítását megelőzően egyes kisgépek ára megemelkedett, így az 50-70 %-os kedvezmény az akció előtti magasabb árból került levonásra. Ennek megfelelően kérdésessé vált, hogy az akció során meghirdetett 50-70 %-os kedvezmény a termék irányadó árából került biztosításra, és az árkedvezmény, árelőny megléte, illetve annak tényleges mértéke is.

Fenti magatartásával a Tesco a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 6. § (1) bekezdés c) pontjában és mellékletének 5. pontjában foglalt tényállások megvalósításával valószínűsíthetően megsértette az Fttv. 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Budapest, 2012. március 2.

Gazdasági Versenyhivatal

További információ:
GONDOLOVICS Katalin
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu