A versenyjogi megfelelés legfontosabb kérdései szerepeltek a Loyola University Chicago School of Law, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szervezésében megtartott idei Antitrust Marathon elnevezésű versenyjogi kerekasztal beszélgetés napirendjén 2017. október 13-án.

„A Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet szentel a versenyjogi megfelelés népszerűsítésének, hiszen a versenykultúra fejlesztése kulcsfontosságú a megelőzéshez” – hangsúlyozta Juhász Miklós, a GVH elnöke az immár hatodik alkalommal megrendezett „Antitrust Marathon” megnyitó beszédében. A GVH 2012 óta több kommunikációs kampánnyal is segítette (elsősorban) a kis- és középvállalkozások (KKV-k) versenyjogi megfelelését.

Az egész napos kerekasztal-beszélgetést, illetve az egyes paneleket Philip Marsden, az Egyesült Királyság versenyhatósága, a Competition and Markets Authority (CMA) vizsgálatokért felelős igazgatója, Tóth Tihamér, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense és Spencer Waller, az Egyesült Államok-béli Institute for Consumer Antitrust Studies igazgatója, a Loyola University Chicago School of Law professzora vezette. A rendezvényen versenyhatóságok vezetői, tanácsadók, ügyvédek és a tudományos élet meghatározó szereplői vettek részt a versenyjogi megfelelés kultúrája kialakításának módjait kutatva.

Tóth András, a GVH elnökhelyettese előadásában úgy vélekedett, hogy egy versenyhatóságnak támogatnia és méltányolnia kell a vállalkozások megfelelési törekvéseit, hiszen így biztosítható a jogsértő magatartások befejezése már korai fázisokban, serkenthető a verseny az engedékenységi kérelemmel élők között, valamint növelhető az engedékenységi kérelmek száma is. Beszédében kitért a megfelelési programok értékelésének módjára is, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy egyrészt nem lehet automatikusan figyelembe venni a megfelelési programokat, mert ez egyfajta „olcsó biztosítást” jelentene a vállalkozásoknak, másrészt érdemes megvizsgálni az egyes programok hatékonyságát is, és tekintettel kell lenni a KKV-kra is, amelyek korlátozottabb lehetőségekkel rendelkeznek megfelelési programok létrehozására.

Philip Marsden, a CMA igazgatója zárógondolataiban elmondta, a GVH lehetőséget nyújtott egy sokoldalú véleménycserére arról, hogy „mit tehetünk mindannyian azért, hogy a vállalatok ne a versenyjogsértéssel járó könnyű utat válasszák, megkárosítva ezzel a fogyasztókat, a saját vállalkozásaikat és az iparágukat is”. Az ösztönző eszközök fontosak – legyenek akár pénzügyi, szabályozó vagy morális jellegűek –, de a vállalkozások, a tanácsadóik és a versenyhatóságok együtt képesek növelni a tudatosságot és megelőzni a jogellenes gyakorlatokat, hozzájárulva a piacok mindenki számára előnyös működéséhez.

Az Antitrust Marathon során elhangzott hozzászólásokat és kapcsolódó tanulmányokat a Loyola Consumer Law Review című szaklap soron következő száma fogja közzétenni.

Budapest, 2017. október 16.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898
mobil: +3630 618-6618
e-mail: basa.andrea@gvh.hu
sajto@gvh.hu

http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
tel: (+36-1) 472-8851
e-mail: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu

 

Nyomtatható verzió PDF formátumban