A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) három fúziót engedélyezett a gépjárműpiachoz kapcsolódóan nyolc napon belül a 2016. január 1-jével hatályba lépő közigazgatási bürokráciacsökkentéssel összefüggő törvénymódosítás eredményeképpen.

A GVH – indokolás nélküli, ún. egyszerűsített döntésekben – engedélyezte, hogy

  • a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt. a svájci DDM Group AG tulajdonába kerüljön;

  • a Frey Automobil Holding Kft. közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen a Citroën Hungária Gépjárműforgalmazó Kft., valamint a Peugeot Hungária Gépjármű Importáló és Forgalmazó Kft. felett;

  • Wáberer György egyedüli irányítása megszűnjön a Wáberer Hungária Biztosító Zrt. felett, és az a Mid Europa Partners független magántőke-befektetői társaság által menedzselt projektcég, a CEE Transport Holding BV-vel közös irányításúvá alakuljon át.

A gépjárműpiacot érintő valamennyi fenti fúziót a GVH nyolc napon belül engedélyezte a 2016. január 1-jével hatályba lépő közigazgatási bürokráciacsökkentéssel összefüggő törvénymódosítás eredményeképpen. Az új rendelkezés szerint nyolc napon belül kell döntést hozni a két hónapnál rövidebb ügyintézési határidővel elbírálandó ügyekben (ún. sommás eljárásokban), így a versenytörvény szerinti egyszerűsített fúziós eljárásokban is. A GVH egyszerűsített eljárásban dönt egy fúzió engedélyezéséről, ha a tranzakció nyilvánvalóan nem jár a verseny jelentős mértékű csökkenésével az érintett piacon.

A GVH hangsúlyozza, hogy a nyolc napon belüli döntéshozatalra csak akkor van lehetőség, ha az ügyfelek a fúziós kérelmet hiánytalanul nyújtják be. Az ún. sommás eljárásokról további információ itt olvasható.

Az ügyek hivatali nyilvántartási számai:

  • Vj/142/2015. – DDM Group AG, Lombard Pénzügyi Lízing Zrt.

  • Vj/1/2016. – Frey Automobil Holding Kft., Citroën Hungária Gépjárműforgalmazó Kft., Peugeot Hungária Gépjármű Importáló és Forgalmazó Kft.

  • Vj/2/2016. – Waberer’s International Nyrt., Wáberer Hungária Biztosító Zrt., CEE Transport Holding BV, Wáberer György

Budapest, 2016. február 2.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898
mobil: +3630 618-6618
e-mail: basa.andrea@gvh.hu, sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban