A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megszüntette a DS Smith Packaging Hungary Csomagolóanyag Gyártó és Forgalmazó Kft. (DS) által a BRANALDI Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (BRANALDI) vállalkozásrésze átvételével kapcsolatban indult fúziós eljárást.

A döntés alapja a GVH azon megállapítása, hogy nem engedélyköteles a BRANALDI Üzemegységének minimum három évet meghaladó bérbevétele és egyes munkavállalóinak átvétele a DS részéről.

A tranzakció értékelésekor a GVH úgy ítélte meg, hogy a BRANALDI Üzemegységének bérbevételével és egyes munkavállalóinak átvételével
a DS képes lett a BRANALDI korábbi piaci tevékenysége (papíralapú csomagolóanyagok gyártása és értékesítése) folytatására, így a GVH megállapította, hogy az Üzemegység vállalkozásrésznek minősül a versenytörvény szerint. Ám egy vállalkozásrész átvétele akkor minősül összefonódásnak, ha az az irányítás tartós megváltozását vonja maga után.

A GVH részletesen elemezte, hogy az Üzemegység átvételével létrejön-e az irányítás tartós megváltozása. A GVH a tranzakció időtartalmát, a felek akarategyezségét befolyásoló jogi és gazdasági körülményeket, a felek szándékát és a mögötte meghúzódó okokat megvizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy a vállalkozásrész átvétele nem értékelhető tartós strukturális változásként és így összefonódásként sem.

Az engedélykérési kötelezettség hiánya miatti megszüntetésre tekintettel a GVH nem értékelte a tranzakció hatásait.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/114/2014.

Budapest, 2015. március 12.

dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898