A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) között létrejött együttműködési megállapodás célja a két hatóság tevékenységének kölcsönös segítése.

A GVH és az MNB szándéka, hogy feladataik ellátásakor a szervezetek

  • biztosítsák a pénzügyi piacok megbízható, átlátható működését, a tisztességes versenyen, a verseny hatékonyságának előmozdításán alapuló fejlődését, ennek révén

  • erősítsék a pénzügyi szervezetek által nyújtott szolgáltatásokat igénybevevők érdekeinek védelmét és a pénzügyi közvetítőrendszerrel szembeni fogyasztói bizalmat.

A megállapodás további célja, hogy a hatóságok vezetői konzultációk keretében is erősítsék együttműködésüket, valamint szakértői egyeztetéseken vitassák meg a közös jogalkalmazási kérdéseket, és tájékoztassák egymást, ha a másik hatóság hatáskörét is érintő problémát azonosítanak, vagy ha álláspontjuk szerint a jogszabályok módosításának szükségessége vetődik fel.

Az együttműködési megállapodás keretében az MNB szakmai segítséget is nyújt a GVH által végzett, a pénzügyi szektort érintő piacelemzésekben, ágazati vizsgálatokban, valamint az egyes eljárásokban.

A GVH és az MNB abban is megállapodott, hogy a két szervezet összehangolt ellenőrzést folytat, ha a pénzügyi ágazati jogszabályok esetleges módosulása érdemben érintené a versenyt.

Az GVH és az MNB törekvése, hogy szorosabb, egyenrangú partneri együttműködésük növelje a jogszabályokban meghatározott feladataik ellátása és a jogérvényesülés hatékonyságát, továbbá megteremtse azon feltételeket, amelyek hozzájárulhatnak egymás segítéséhez a jogszabályokban előírt együttműködésen túl is, valamint előmozdítsa, hogy a közvélemény mind jobban megismerje és elismerje e hatóságok tevékenységét.

A GVH és az MNB együttműködésének részleteit a szervezetek közötti megállapodás rögzíti, amelynek teljes szövege a www.gvh.hu és a www.mnb.hu oldalon olvasható.

Budapest, 2015. április 1.

Információ a sajtó részére:

Gazdasági Versenyhivatal

Magyar Nemzeti Bank

dr. Basa Andrea, sajtószóvivő

Binder István, felügyeleti szóvivő

1054 Budapest, Alkotmány u. 5.

1013 Budapest, Krisztina krt. 39.

(+36-1) 472-8902; +36-30 618-6618

(+36-1) 489-9235

basa.andrea@gvh.hu, sajto@gvh.hu

binderi@mnb.hu

http://www.gvh.hu

www.mnb.hu

 Nyomtatható verzió PDF formátumban