Mintegy 18 közép-, kelet- és délkelet-európai, valamint a közép-ázsiai ország versenyhatósági vezetői találkoztak a magyar fővárosban a Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központ (ROK) fennállásának tizedik évfordulója alkalmából.

A ROK az elmúlt években egyre fontosabb szerepet játszik a régió versenyjogi képzéseiben és a nemzetközi tapasztalatcserében, megosztva az ún. legjobb gyakorlatokat, a versenyjogi eseteket, egyúttal lehetőséget biztosítva a résztvevők közötti párbeszédre – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg az ünnepi találkozót Dr. Juhász Miklós, a GVH elnöke. A ROK alapítása óta összesen mintegy 90 versenyjogi rendezvénynek adott otthont több mint 500 előadóval 2500 szakértőnek. A résztvevők 90%-a jónak, illetve kiválónak minősítette a képzések színvonalát. A GVH elnöke hozzátette, hogy a képzések ingyenesen érhetők el a 18 célország versenyhatósági munkatársainak, és 2009 óta a bírói szemináriumok költségének mintegy 80%-át az Európai Unió fedezi. Dr. Juhász Miklós beszámolt még a ROK új honlapjáról, a félévente megjelenő angol és orosz nyelvű hírlevelekről, „Az Európai Unió versenyjoga” című könyv és e-book változatának orosz nyelven történő kiadásáról is.

Az oktatási központ olyan intézménnyé vált, amely a hatóságok munkájának segítésével végső soron a fogyasztók érdekeit tartja szem előtt – hangsúlyozta John Davies, az OECD Verseny Divíziójának vezetője. Kiemelt jelentőségűnek minősítette, hogy a GVH a gazdasági válság időszakában is változatlan lendülettel folytatta a ROK-ot támogató nemzetközi szakmai munkát. A versenymechanizmusok fejlesztése társadalmi haszonnal jár, hozzájárul a fogyasztói jólét javulásához és a fogyasztói érdekeket előtérbe helyező versenypolitika hatással van mind a gazdasági, mind a politikai kultúrára – erősítette meg John Davies.

A magas színvonalon végzett versenyfelügyeleti munkát is elősegítette azon kapcsolati rendszer kiépítése, amelyre az elmúlt tíz évben szervezett szakmai programokon résztvevő szakértők és versenyhatósági vezetők tettek szert – folytatta az előadások sorában Dr. Belényi Andrea, a ROK korábbi vezetője. A ROK működésének fontos értéke, hogy gyakorlati tudás átadását szolgálja olyan szaktekintélyek bevonásával, akik más módon elérhetetlenek lennének a célországok versenyhatóságai számára. Dr. Belényi Andrea meglátása szerint az elmúlt évek működését az alapítók és a résztvevők is sikerként könyvelhetik el.

A budapesti és a szöuli versenyügyi oktatási centrumok meghatározó szerepére hívta fel a figyelmet Jin Wook Chung, a Korea Policy Center Competition Programme igazgatója. Beszédében úgy vélekedett, hogy a közös munkának köszönhetően növekvő számú ország piaci működése felel meg a versenypolitikai elveknek, és ez a gazdasági növekedést és a társadalmi jólétet támogatja az elkövetkező 10 évben is.

A beszédeket követően az OECD, az Európai Bizottság valamint a ROK szakértői beszélgettek az elmúlt tíz év tevékenységéről, az oktatási központ régióbeli szerepéről, munkájáról és eredményeiről, majd a ROK 2016. évi tervével, valamint a jelenleg aktuális témákkal kapcsolatos kérdéseket és a jövőbeli elképzeléseket vitatták meg.

A ROK működéséről további információ a www.oecdgvh.org oldalon olvasható.

Budapest, 2015. május 21.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898
mobil: +36-30 618-6618
e-mail: basa.andrea@gvh.hu, sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomatható verzió PDF formátumban