A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy Szíjj László és Varga Károly, valamint az általuk közösen irányított KÖRÖSASZFALT Mélyépítő Zrt. közös közvetlen irányítást, és ez által Szíjj László és Varga Károly közös közvetett irányítást szerezzen az AEROPRODUKT Zrt. (AEROPRODUKT), a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft. (CLH) és a CLH Klímaszervíz Kft. (CKK), mint céltársaságok felett.

A GVH az összefonódás hatásainak értékelésekor megállapította, hogy nincs azonos tevékenysége a Szíjj László és Varga Károly által közösen irányított vállalkozáscsoportnak (Szíjj-Varga-csoport) és az épületgépészeti tevékenységet folytató céltársaságoknak, illetve ez utóbbiak együttes piaci részesedése az épületgépészeti piacon nem éri el a 20%-os mértéket, ezért káros horizontális hatással nem kell számolni.

A Szíjj-Varga-csoport és a céltársaságok tevékenységei nem állnak egymással vertikális kapcsolatban. A céltársaságok közül az AEROPRODUKT légtechnikai berendezésgyártó tevékenysége, valamint a CLH és CKK épületgépészeti tevékenysége ugyan vertikális kapcsolatban áll egymással, de az összefonódás nem jár versenyaggályokra alapot adó vertikális hatással a vállalkozások alacsony magyarországi piaci részesedései miatt.

A Szíjj-Varga-csoport magasépítési tevékenysége kiegészítő viszonyban áll az AEROPRODUKT, a CLH és a CKK által végzett épületgépészeti tevékenységgel. Ugyanakkor a Szíjj-Varga-csoport piaci részesedése a magasépítési piacon, továbbá az AEROPRODUKT, a CLH és CKK együttes hazai részesedése az épületgépészeti piacon nem éri el a 30%-os mértéket, így káros portfólió-hatással sem kell számolni.

Mindezek figyelembevételével a GVH engedélyezte a tranzakciót.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/35/2015.

 

Budapest, 2015. június 17.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898
mobil: +36-30 618-6618
e-mail: basa.andrea@gvh.hu, sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban