A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) – az OTP Bank Nyrt.-vel (OTP) – közös irányítást szerezzen a Fordulat Tőkealap (Alap) felett. A GVH a kérelem késedelmes benyújtása miatt a kérelmező OTP-vel és Eximbankkal szemben 32.850.000 forint bírságot szabott ki.

Az Alap korábbi, egyedüli irányítója az OTP volt, a kérelmezett összefonódás engedélyezésének eredményeképpen az Eximbank az OTP-vel közösen gyakorolhatja az Alap feletti irányítási jogot.

A GVH az összefonódás horizontális hatásainak értékelésekor megállapította, hogy

  • az Eximbanknak, illetve az Alapnak és az irányítása alá tartozó vállalkozásnak nincs azonos tevékenysége,

  • annak ellenére, hogy mind az OTP-csoport, mind az Eximbank azonos tevékenységet végez, azaz pénzügyi szolgáltatásokat nyújt, az Eximbank nem tekinthető az OTP-csoport versenytársának, tekintettel az eltérő szabályozásra és arra, hogy az Eximbank nem kizárólag piaci szempontok figyelembevételével nyújtja pénzügyi szolgáltatásait.

A GVH további káros vertikális vagy portfólió-hatásokat sem azonosított, illetve nem merült fel olyan körülmény, amelynek alapján az összefonódás konglomerátum-hatással járna. Mindezek figyelembevételével a GVH engedélyezte a tranzakciót.

A versenytörvény rendelkezései szerint a kérelem késedelmes benyújtása esetén a bírság összege legfeljebb naponta 200.000 forint.

A bírság összegének meghatározásakor a GVH figyelembe vette, hogy a kérelmezők 438 napos késedelemmel, de önként nyújtották be a kérelmüket, valamint azt is, hogy az összefonódás érdemi versenyjogi aggályainak hiánya kizárja, hogy a kérelmezőket a tranzakció eltitkolásának szándéka vezette volna. Így a GVH a napi bírság összegét 75.000 forintban határozta meg.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/108/2014.

Budapest, 2015. január 23.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898
mobil: +36-30 618-6618
e-mail: basa.andrea@gvh.hu, sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban