A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Naszálytej Tejfeldolgozó és Kereskedelmi Zrt. (Naszálytej) megvásárolja a felszámolás alatt álló Minna Tejipari Zrt. Miskolci Tejüzemét alkotó vállalkozásrészeket, azaz az ingatlant a rajta lévő felépítményekkel, az üzem tevékenységéhez kapcsolódó, illetve működéséhez szükséges eszközöket, valamint a „Minna KAUKÁZUSI KEFÍR”, a „MINNA COOL MIX” és a „Minna minden napra” színes ábrás védjegyeket.

A GVH az összefonódás horizontális hatásainak értékelésekor megállapította, hogy ugyan mind a Naszálytej, mind a Miskolci Tejüzem foglalkozik nyerstej feldolgozásával, valamint egyes tejipari termékek előállításával és értékesítésével, azonban a két vállalkozás együttes magyarországi piaci részesedése mindkét árupiacon lényegesen 20% alatt marad, így az összefonódás nem jár horizontális hatással.

A GVH nem azonosított káros vertikális hatást sem, hiszen a Szatmári-csoport és a Jászapáti-csoport nyerstej-értékesítésből, valamint a Miskolci Tejüzem és a Naszálytej nyerstej-beszerzésből származó együttes magyarországi részesedése nem éri el a 30%-os mértéket.

Portfólió-hatással csak akkor kellene számolni, ha az egyes tejipari termékcsoportok elkülönült árupiacokat alkotnának. Ekkor a sajt értékesítésével ugyan bővülne a Naszálytej tevékenységi köre, de ezzel együtt sem érné el azt a 30%-os mértéket, amely felett káros portfolió-hatások jelentkezhetnének.

Mindezek figyelembevételével a GVH engedélyezte a tranzakciót.

A Naszálytej az összefonódás engedélyezésével egyidejűleg kérelmezte a GVH-nál, hogy megszerzendő irányítási jogait már a GVH döntése előtt is gyakorolhassa a felszámolás alatt álló vállalkozás felett. A GVH e végrehajtási tilalom alóli mentesülési kérelemről azonban nem hozott külön döntést, hiszen az összefonódás engedélyezéséről 15 napon belül döntött, így e kérelem elbírálására nem volt szükség.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/102/2015.

Budapest, 2015. december 7.

dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898