A Gazdasági Versenyhivatal (GVH), valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által közösen alapított OECD-GVH Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központ (ROK) tíz éves fennállásának megünneplésére találkozót szervez 2015. május 20-án a célcsoport országok versenyhatósági vezetőinek.

Az OECD és a GVH közötti megállapodással 2005-ben létrejött ROK elsődleges célja a versenykultúra fejlesztése a közép-, kelet- és délkelet-európai, valamint a közép-ázsiai országokban, hozzájárulva a verseny élénkítéséhez és a gazdasági növekedéshez. A 18 célország Albánia, Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Fehéroroszország, Georgia, Horvátország, Macedón Köztársaság, Moldova, Montenegró, Kazahsztán, Koszovó, Kirgizisztán, az Oroszországi Föderáció, Örményország, Románia, Szerbia és Ukrajna. A budapesti központon kívül mindössze Szöulban működik versenyügyi oktatási centrum az OECD és a koreai kormány közötti megállapodás alapján.

A ROK oktatási és szakmai programokat szervez bíráknak és versenyhatósági munkatársaknak, építve az OECD és a GVH szakmai hátterére. A nemzetközileg elismert szakértők többek között konkrét versenyjogi ügyek elemzésével és alapelvek megfogalmazásával, valamint vizsgálati technikák megosztásával segítik a fent említett országok, illetve a Közép-Európai Versenyügyi Kezdeményezés tagállamai
(a Visegrádi országok, valamint Ausztria és Szlovénia) versenyhivatali – köztük maga a GVH – munkatársait, valamint a versenyjog és a közgazdaságtan mélyebb megértését szolgáló kérdések megvitatásával támogatják az Európai Unió versenyjogi bíráit.

A jubileumi rendezvényt Dr. Juhász Miklós, a GVH elnöke és John Davies, az OECD Verseny Divíziójának vezetője nyitja meg, majd a ROK jelenlegi és volt munkatársai összegzik az elmúlt tíz év sikereit. A budapesti központ már 86 versenyjogi rendezvényt szervezett alapítása óta több mint kétezer-ötszáz érintett érdeklődőnek. További eredmény, hogy a ROK az elmúlt évben elérhetővé tette „Az Európai Unió versenyjoga” című könyv kiadását és annak ingyenes e-book változatát orosz nyelven, figyelemmel e nyelv elterjedt használatára a közép-ázsiai térségben. A találkozón részt vesz az Ázsia–Csendes-óceán térségében működő OECD Korea Policy Center Competition Programme igazgatója és több munkatársa is. A ROK elsődleges célcsoportját alkotó országok versenyhivatalainak vezetői a ROK 2016. évi szakmai programtervével kapcsolatos kérdéseket és a jövőbeli elképzeléseket vitatják meg.

A ROK működéséről további információ internetes oldalán olvasható.

Budapest, 2015. május 15.

dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
mobil: +36-30 618-6618