Összefonódásról döntött a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte a Bonduelle Central Europe Zöldségfeldolgozó Kft. irányításszerzését a Corn Food Kukorica Feldolgozó és Kereskedelmi Kft. és néhány zöldségfeldolgozáshoz kapcsolódó további vagyontárgy felett.

Az irányításszerző Bonduelle Central Europe Zöldségfeldolgozó Kft. (BCE) a francia Bonduelle-csoport tagja, mely a '90-es évek elején jelent meg Magyarországon. A zöldségkonzervek előállítása jelenleg a volt nagykőrösi és békéscsabai konzervgyárakban történik, a BCE azonban emellett fagyasztott és szárított zöldségek előállításával és forgalmazásával is foglalkozik. Jelentős export-tevékenységet is folytat, főbb piacai az Európai Unió tagállamai.

A BCE 2012 februárjában kötött szerződést a felszámolás alatt álló "Kelet-Food 2000" Élelmiszeripari Kft. "f.a." (Kelet Food) vállalkozással a felszámolási eljárás keretében értékesítendő vagyon adásvétele tárgyában. A Kelet Food 1996-ban alakult, zöldség- és gyümölcskonzervek előállításával és kereskedelmével foglalkozott. Ezen tevékenységét a felszámolási eljárás megindulását követően a tulajdonában álló Corn Food Kukorica Feldolgozó és Kereskedelmi Kft. (Corn Food) vette át, a Kelet Food meghatározott eszközeinek hasznosításával. A pályázati kiírás és a megkötött szerződés szerint a Kelet Food ezeket az eszközöket, valamint a Corn Food jegyzett tőkéjének 100%-át megtestesítő üzletrészt értékesíti a BCE számára, azaz tulajdonképpen a konzervgyártással kapcsolatos teljes tevékenységét átadja.

A vizsgálat során a GVH megállapította, hogy a vállalkozások tevékenységei között átfedés mutatkozik, mert mindketten foglalkoznak zöldségkonzervek előállításával és értékesítésével. Megállapítható volt ugyanakkor, hogy együttes piaci részesedésük nem haladja majd meg azt a mértéket, ami versenyjogi aggályokat vetne fel, ezért a GVH az irányításszerzést engedélyezte.

A döntés néhány eljárásjogi szempontból kiemelhető megállapítást is tartalmaz, mivel a GVH határozatában foglalkozott a Corn Food ideiglenes (az engedélyezésig tartó) közös irányításának kérdésével, megállapítva, hogy az nem tekinthető sem a kérelmezett tranzakció szerinti irányítási jog versenyhatósági engedély megszerzése előtti gyakorlásának, sem pedig a versenytörvény értelmében vett összefonódásnak. A GVH határozatában kitért arra is, az adott esetben miért nem látta alkalmazhatónak a 2012. február 1. után indult ügyekben a versenytörvény szerinti kérelmes eljárásokban is alkalmazható, indokolást és jogorvoslatról való tájékoztatást nem tartalmazó egyszerűsített döntés intézményét, továbbá felsorolta azokat az eseteket, amelyek álláspontja szerint e döntési forma alkalmazhatóságát kizárják.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-24/2012.

Budapest, 2012. május 23.

Gondolovics Katalin
sajtószóvivő