Nyomtatható verzió PDF formátumban

Összefonódásról döntött a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte az Agrofert Holding irányításszerzését a Mlékárna Hlinsko s.r.o. vállalkozás felett.

Az irányításszerző Agrofert Holding , a.s. egy cseh székhelyű holding-társaság, amely számos, a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban, illetve vegyiparban tevékenykedő vállalkozást irányít. E vállalkozások elsődlegesen Csehországban aktívak, de jelen vannak Szlovákiában, Németországban és Magyarországon is, mind közvetlenül, mind kereskedelmi kapcsolataik révén. A tranzakció szempontjából kiemelendő, hogy a vállalkozáscsoportba tartozó Olma, a.s. tejipari vállalat hazánkba tejtermékeket exportál, melyeket üzletláncokon és kiskereskedelmi boltokon keresztül értékesít.

A Mlékárna Hlinsko , s.r.o. cseh székhelyű vállalkozás, tartós tejtermékek előállításával és forgalmazásával foglalkozik, melynek keretében a magyar piacra is teljesített beszállításokat.

A vizsgálat során a GVH megállapította, hogy a vállalkozáscsoportok tevékenységei között Magyarországon a tejtermékek piacán mutatkozott átfedés, különösen a fogyasztói tej (ezen belül is kiemelten a tartós tej), illetve a vaj és vajkészítmények esetében.

Tekintettel arra, hogy a tranzakciót követően a vállalkozás piaci részesedése nem lesz jelentős, ezen kívül számos hazai versenytárs is aktív ezeken a piacokon, továbbá számottevő import érkezik Németországból, Lengyelországból és Szlovákiából, a GVH megállapította, hogy az összefonódás nem vet fel versenyjogi aggályokat, ezért az irányításszerzés engedélyezése mellett döntött.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-52/2011

Budapest, 2011. szeptember. 23.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
GONDOLOVICS Katalin
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu