Nyomtatható verzió PDF formátumban

Jogsértő reklámállításokat tett a Berlin Chemie Kft.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Berlin Chemie/A.Menarini Kft. (Berlin Chemie) reklámjaiban megtévesztő tájékoztatást közölt az általa forgalmazott Ibustar nevű készítmény hatékonyságára vonatkozóan.

A vállalkozás 2010 májusa és 2010. novembere között a fájdalomcsillapításra és lázcsillapításra szolgáló gyógyszerkészítményt több kommunikációs csatornán is népszerűsítette. Többek között betegtájékoztató szórólapokon, amelyen az egyik reklámszlogen szerint a készítmény "10 perc alatt eléri azt a vérszintet, amely a fájdalomcsillapító hatás kezdetéhez szükséges . " . Az egyes állítások valóságtartalma önmagában ugyan nem minősült jogsértőnek, azok együttes üzenete azonban - azon túl, hogy az Ibustar gyorsan hat - azt a képzetet kelti, hogy a tabletta bevételét követő 10 perc múlva a fájdalomcsillapító oly módon kezd el hatni, hogy a fájdalom érezhetően enyhülni kezd. Az állítás ezzel szemben azon alapszik, és arra utal, hogy 10 perc elteltével a tabletta elkezd (orvosi értelemben) hatni, azaz a hatóanyag-koncentráció eléri azt a küszöbértéket, amelyet a szakirodalom a hatás kezdetének fogad el. A reklám következtében a fogyasztóban kialakult képzetnek megfelelő eredmény - vagyis az, hogy a fájdalom 10 perc elteltével megszűnik - nem bizonyítható.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a vállalkozás az Ibustar népszerűsítésére alkalmazott betegtájékoztató szórólapon megjelenő tájékoztatásaival fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. A Gazdasági Versenyhivatal a jogsértés megállapítása mellett a bírság kiszabását nem tartotta szükségesnek.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-112/2010.

Budapest, 2011. július 6.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
Gondolovics Katalin
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8902
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu