Nyomtatható verzió PDF formátumban

Újabb kartellt gyanít a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2010. október 20-án előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott a TECHEM Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság és a DH-SZERVIZ Debreceni Hőszolgáltató Szerviz, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság székhelyén.

A FŐTÁV Zrt. 2009-ben írt ki közbeszerzési eljárásokat a távhővel ellátott lakások pályázati konstrukcióban megvalósuló fűtéskorszerűsítési munkáira, valamint keretmegállapodáson alapuló szerződések kötésére a FŐTÁV Zrt. rendszerébe csatlakozó, távhővel ellátott lakások hőfelhasználásának csökkentése céljából a szekunder fűtési rendszerek mérhetővé és szabályozhatóvá tétele, egyedi mérő-, és szabályozóeszközök beépítése, valamint a pályázati konstrukcióban megvalósuló fűtéskorszerűsítési munkákhoz kapcsolódó pályázat készítési feladatok elvégzése érdekében.

A GVH rendelkezésére álló adatok alapján megállapítható, hogy a TECHEM Kft. és a DH-SZERVÍZ Kft. ezekben az eljárásokban ajánlattevőként vettek részt, és a rendelkezésre álló adatok alapján alaposan feltehető, hogy ilyen minőségükben az egyes tenderekre vonatkozóan megállapodtak a várható nyertes személyéről, illetve a beadandó ajánlati ár mértékéről is. A feltártak alapján nem zárható ki az sem, hogy a két megnevezett közbeszerzési eljáráson túl a hasonló tárgyú, szintén a FŐTÁV Zrt. által 2009-ben kiírt közbeszerzési eljárásokon is ilyen magatartást tanúsítottak.

A GVH gyanúja szerint e magatartásukkal az eljárás alá vontak feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-95/2010.

Budapest, 2010. október 21.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
ZENISEK Andrea
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu